Decizie istorică: Șoferii nu trebuie să prezinte asigurarea RCA la control

Autor: Cristian Agatie 17 iun. 2021 Știri auto

Decizie istorică a instanței: șoferii nu trebuie să prezinte asigurarea RCA la controlul polițiștilor. În schimb, organele de control sunt obligate să verifice existența asigurării RCA în baza de date a asigurărilor.

Intră în Galeria FOTO

Sunt ani de zile de când polițiștii insistă că neprezentarea asigurării RCA la control reprezintă contravenție, în ciuda unor decizii judecătorești care au anulat astfel de sancțiuni. Agenții se bazează pe o prevedere a Codului Rutier care spune că participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, „precum și alte documente prevăzute de lege”.

Desigur, „alte documente prevăzute de lege” lasă loc la interpretări în limite largi, dar astfel de interpretări au fost semnificativ restrânse după adoptarea noilor norme ASF pentru asigurările RCA. Mai exact, noile prevederi arată că dovada asigurării RCA poate fi prezentată în format fizic, format electronic, sau prin interogarea bazei de date a asigurărilor RCA. Prin decizia Judecătoriei Alba Iulia, această a treia posibilitate a devenit obligatorie pentru polițiști în cazul în care șoferii nu au la ei polița RCA în format fizic sau electronic.

Șoferii nu trebuie să prezinte asigurarea RCA la control. Ce a decis instanța?

Astfel, Judecătoria Alba Iulia a anulat o amendă de 870 lei aplicată de Poliția Rutieră unui șofer care, oprit în trafic pentru că depășise viteza legală, nu avea asupra lui polița RCA nici în format fizic și nu a putut s-o prezinte nici în format electronic. Magistrații au motivat decizia prin argumentul că „agentul constatator trebuia să recurgă la o modalitate de verificare alternativă și nu să se limiteze la constatarea neprezentării poliței de către petentul oprit în trafic”.

„Agentul constatator a arătat că petentul nu a avut asupra sa nici în format fizic și nici în format electronic polița de asigurare RCA a remorcii, însă, din analiza textului de lege de mai sus, dar și a articolului 35, aliniatul 2 din OUG nr. 195/2002, polița de asigurare nu este enumerată în mod expres printre documentele ce trebuie prezentate polițistului rutier. Astfel, conform aliniatului 2 al articolului 35 din OUG nr. 195/2002, participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege”, se arată în motivarea unei decizii a Judecătoriei Alba Iulia.

Ce trebuie să facă polițiștii, conform deciziei judecătorești

„Cu referire la documentele prevăzute de alte acte normative, ca urmare a modificării Normei ASF nr. 20/2017, mai exact a articolului 10, aliniatul 1, litera c, polițistul rutier avea posibilitatea interogării bazei de date cu asigurările obligatorii pentru a stabili dacă petentul deținea sau nu poliță de asigurare RCA valabilă. Astfel, articolul 10, aliniatul 11, litera c) din Norma 20/2017 prevede că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, se poate face prin oricare din următoarele modalități:

  • a) polița de asigurare RCA și contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic;
  • b) dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de către asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României și numai pentru perioada menționată în acestea, sau polița de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spațiului Economic European și a Confederației Elvețiene, prezentată pe suport hârtie sau în format electronic;
  • c) informația rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la data interogării.

Rezultă, așadar, că în cazul neprezentării poliței de asigurare pe suport hârtie sau în format electronic, agentul constatator trebuia să recurgă la o modalitate de verificare alternativă și nu să se limiteze la constatarea neprezentării poliței de către petentul oprit în trafic”, se mai arată în motivarea deciziei.

Chiar dacă șoferii nu sunt obligați să prezinte la control asigurarea RCA, asta nu înseamnă că aceasta nu este în continuare obligatorie. Legislația prevede pedepse drastice pentru șoferii care nu încheie asigurare RCA la mașină.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide