Asigurarea RCA 2020: Poliția Română nu mai poate da amenzi pentru absența poliței RCA în format fizic

Autor: George Cristea 27 aug. 2020 Știri auto
Asigurarea RCA 2020: Poliția Română nu mai poate da amenzi pentru absența poliței RCA în format fizic

Poliția Română reușește să cadă încă o dată în ridicol, în urma unei postări pe Facebook în care insistă că șoferii trebuie să aibă polița RCA în format tipărit. La nici 24 de ore după această postare, ASF a modificat legislația asigurărilor RCA pentru a accepta polițele RCA în format electronic. Prin urmare, Poliția Română nu mai poate da amenzi pentru absența poliței RCA în format fizic.

Modificarea fusese anunțată de Autoritatea pentru Supraveghere Fiscală (ASF) încă de acum două săptămâni, după ce polițiștii au început să aplice masiv amenzi celor care nu aveau polița RCA printată pe hârtie. Chiar și după ce ASF a publicat proiectul de ordin cu noile modificări și l-a supus dezbaterii publice, Poliția Română a continuat să anunțe publicul că prezența poliței în format fizic rămâne în picioare. Iar acest lucru, în ciuda faptului că o instanță de judecată a stabilit deja din 2016 că șoferii nu sunt obligați să aibă asupra lor polița RCA.

Deși știa că o schimbare în legislația RCA este iminentă, Poliția Română a postat marți pe pagina de Facebook o nouă avertizare pentru șoferi în care le spunea că aceștia sunt obligați să aibă la ei polița RCA în format fizic. Aceasta a fost aspru sancționată de internauți. Miercuri, ASF a modificat Norma nr. 20/2017 privind asigurările auto din România, iar noile prevederi vor intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial – asta înseamnă cel mai târziu duminică.

De ce nu mai poate da Poliția Română amenzi pentru absența poliței RCA?

Schimbările introduse sunt majore. Nu doar că șoferii pot avea polița RCA în format electronic, dar pot să nici nu o aibă deloc, dacă aceasta figurează în baza de date AIDA. Acest lucru va fi valabil numai în cazul asigurărilor obligatorii emise în România. În mod normal, orice poliță RCA emisă în România trebuie să fie înregistrată în AIDA în cel mult 3 zile de la emitere.

Astfel, potrivit noului ordin ASF, articolul 10, punctul 11 al Normei 20/2017 a fost modificat în sensul în care „dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate o constituie:

a) polița de asigurare RCA și contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic;

b) dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României și numai pentru perioada menționată în aceasta, sau polița de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spațiului Economic European și a Confederației Elvețiene, prezentată pe suport de hârtie sau în format electronic.

c) care stipulează faptul că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, o constituie și informația rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la data interogării”.

Așadar, prezența la bordul mașinii a unei polițe RCA în format fizic sau chiar electronic nu mai este obligatorie. Asta nu înseamnă sub nicio formă că încheierea unei polițe RCA a devenit facultativă. În cazul în care șoferul nu poate prezenta dovada încheierii asigurării RCA și nici baza de date AIDA nu conține informații în acest sens, șoferul este pasibil de amendă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide