Depășirea care era să facă ravagii pe o șosea din Vâlcea. Cine a greșit?

Autor: ProMotor 09 apr. 2021 Știri auto

Aceasta este depășirea care era să facă ravagii pe o șosea din Vâlcea. Un miracol a făcut ca mașinile să nu se ciocnească. Cine a greșit?

GALERIE FOTO

Imaginile au fost surprinse pe o șosea din județul Vâlcea, în după-amiaza zilei de 4 aprilie. În imagini se poate observa cum un conducător auto aflat la volanul unui autoturism Ford, de culoare albă, efectuează o depășire. În timp ce se află pe contrasens, din fața lui se apropie, circulând regulamentar, o Dacia Logan. Cel aflat la volanul sedanului românesc trage cât de mult poate spre dreapta și oprește. Oprește și cel aflat în depășire. Acest lucru se întâmplă după ce acesta a încercat să revină pe sensul său de mers. Dar nici cel aflat în mașina din care este realizată filmarea și care tocmai fusese depășit, nici cel din fața acestuia, aflat într-un Volkswagen Golf de culoare mov, nu i-au permis revenirea. În cele din urmă, cu toții a fost nevoiți să reducă viteza și chiar să oprească pentru a evita o coliziune.

Pe filmare se poate vedea cu șoferul aflat la volanul mașinii care circula regulamentar îi dă flash-uri celui din Ford, invitându-l să-și reia drumul. Acesta revine pe sensul său de mers, în fața autoturismului marca Volkswagen.

Toate cele patru autoturisme și ocupanții lor au scăpat cu bine din ceea ce se putea transforma într-o tragedie. Filmarea a fost publicată pe grupul de Facebook “Ai parcat ca un bou Vâlcea”.

Cine este vinovat în depășirea din filmare?

Fără dubii, conducătorul autoturismului marca Ford a greșit pentru că nu s-a asigurat corespunzător și nu și-a calculat corect revenirea pe sensul de mers înainte de virajul în care nu mai avea vizibilitate.

Potrivit articolului 45 din OUG nr. 195/2002, în cazul unei manevre de depășire, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie niciun vehicul și că dispun de spațiu suficient pentru a reintra pe banda inițială.

Articolul 118 arată că aceștia trebuie să efectueze depășirea fără a stânjeni circulația din sens opus.

Manevra de depășire creează obligații și pentru șoferul care este depășit. Potrivit articolului 119 din OUG nr. 195/2002, îi este interzis acestuia să mărească viteza. Mai mult, acesta este obligat să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părții carosabile.

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide