Diagnoza după sunetele mașinii se poate face cu ajutorul unei aplicații de smartphone

Autor: Marius Vișan 12 oct. 2020 Știri auto

Skoda testează o nouă aplicație pentru smartphone denumită „Sound Analyzer”. Aplicația folosește inteligența artificială (AI) și ajută la identificarea rapidă și precisă a problemelor mașinii.

Programul înregistrează zgomotele emise de vehiculul respectiv în timp ce funcționează și le compară cu modelele de sunet stocate în baza de date. În eventualitatea unor discrepanțe, aplicația folosește un algoritm pentru a determina care sunt acestea și cum pot fi rezolvate. În acest fel, aplicația ajută la eficientizarea întreținerii vehiculului.

Aplicația folosește inteligența artificială pentru a evalua în mod clar și rapid starea actuală a pieselor uzate. În acest scop, programul ia în considerare diferiți parametri specifici vehiculului și analizează profilul de utilizare al mașinii respective. În acest scop, Sound Analyzer efectuează diagnostice precise pe un vehicul.

Pentru a utiliza aplicația Skoda este nevoie doar de un smartphone sau o tabletă

Deși programul este extrem de complex, funcționarea sa este intuitivă: sunetele emise în timp ce vehiculul rulează pot fi înregistrate cu ajutorul unui smartphone. Un algoritm compară apoi înregistrarea cu modelele de sunet stocate și, pe baza acestuia, oferă o descriere concretă a rezultatului. Software-ul este deja capabil să recunoască zece modele – cu o precizie de peste 90% – inclusiv pentru componente precum sistemul de direcție, compresorul de aer condiționat și cutia de viteze DSG.

Aplicația pentru smartphone a fost testată în 14 țări – inclusiv Germania, Rusia, Austria și Franța – din iunie 2019. Un total de 245 de dealeri Skoda au luat parte la proiectul pilot. Rezultatele sunt esențiale în furnizarea înregistrărilor audio pentru „procesul de învățare” al software-ului și, prin urmare, contribuie direct la dezvoltarea programului.

Întreținerea predictivă bazată pe senzori

Introducerea treptată a tehnologiilor pentru determinarea oricăror abateri acustice de la normă va deschide o multitudine de noi posibilități în ceea ce privește întreținerea predictivă bazată pe senzori în viitor. În plus, conexiunea online a vehiculului poate fi utilizată pentru a stabili o întâlnire directă cu service-ul responsabil, dacă este necesar.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: SKODA


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide