Doi din zece șoferi nu respectă legea și nu circulă cu faza scurtă aprinsă – VIDEO

Autor: Adrian Somai 27 iul. 2023 Știri auto

Începând de la mijlocul lunii iunie, Codul Rutier s-a modificat, faza scurtă devenind obligatorie pe toate drumurile publice din țara noastră. Mai exact, conducătorii auto sunt obligați acum să folosească faza scurtă pe toate drumurile publice, respectiv și pe cele naționale sau județene, nu doar pe autostrăzi, drumuri expres sau europene, așa cum stabilea Codul Rutier până atunci.

Legea 168/2023, intrată în vigoare începând cu data de 16 iunie, îi obligă acum pe șoferi să folosească luminile de întâlnire sau faza scurtă, așa cum mai sunt acestea cunoscute, și atunci când circulă, în timpul zilei, pe drumurile naționale sau pe cele județene.

Polițist de meserie în viața de zi cu zi, youtuber-ul Tavi Perțea a decis să facă un experiment în traficul din Oradea pentru a vedea câți șoferi încalcă această nouă prevedere din Codul Rutier. Au trecut deja mai bine de șase săptămâni de la intrarea în vigoare a acestei noi reguli, însă, în ciuda mediatizării subiectului, realitatea de pe șosele ne arată că nu mulți șoferi au aflat de această modificare.

Care este sancțiunea pentru nerespectarea acestei prevederi

Potrivit Articolului 44, Alineatul (2) din Legea 168/2003, ”în circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”. Astfel, șoferii pot opta în funcție de preferințele personale: fie circulă cu day light-urile aprinse, fie cu faza scurtă.

Nerespectarea acestei obligații va atrage după sine o amendă contravențională în cuantum de 290 de lei, respectiv 145 de lei în cazul în care este plătită în decurs de 15 zile. Pe lângă sancțiunea amenzii, șoferii vor mai acumula și 2 puncte de penalizare.

Rezultatul experimentului a fost cel puțin dezamăgitor, foarte mulți șoferi nerespectand această nouă regulă. În primul minut de filmare, Tavi Perțea a identificat nu mai puțin de 10 conducători auto care circulau fără să aibă aprinse nici faza scurtă și nici day light-urile. În cele din urmă, numărătoarea a ajuns până la 50 în mai puțin de un sfert de oră de filmare neîntreruptă. Aproximând, am putea spune că doi șoferi din zece nu respectă noua regulă intrată în vigoare la începutul acestei veri!

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor, Captura video YouTube - Tavi Pertea


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide