Drumul Expres Craiova – Pitești: A fost ridicat tablierul central la podul de peste Olt – VIDEO

Autor: Cristian Agatie 27 sept. 2021 Știri auto

Lucrările la Drumul Expres Craiova – Pitești avansează în ritm alert pe lotul 2, între Balș și Slatina: a fost ridicat tablierul central la podul de peste Olt de la Slatina, astfel că sunt șanse mari ca acest segment să fie inaugurat până la finalul acestui an.

Intră în Galeria FOTO

Conexiunea rapidă dintre Craiova și Pitești este una foarte importantă pentru industria auto din România, fiind așteptată de foarte multă vreme. Drumul expres care se construiește în paralel cu șoseaua existentă se află deja într-un stadiu avansat, în special pe lotul 2, între Balș și Slatina. Acest lot include și cea mai importantă lucrare de artă de pe traseul viitoarei șosele de mare viteză – podul de peste râul Olt de la Slatina.

Potrivit companiei naționale de drumuri (CNAIR), podul peste Olt se află într-o stare avansată a lucrărilor. După montarea tablierului central, a grinzilor din beton și a tablierele metalice, în prezent se lucrează la montarea elementelor prefabricate și la placa de suprabetonare.

Drumul Expres Craiova – Pitești: Podul de peste Olt de la Slatina în cifre

CNAIR a însoțit raportul de progres al lucrărilor și de câteva informații cheie despre podul de peste Olt. Acesta are o lungime totală de 1,7 kilometri și numără 38 de deschideri. Iată celelalte cifre ale acestei construcții care va deveni o emblemă a orașului Slatina:

  • 304 grinzi de beton,
  • lungimea unei grinzi de beton este de 40 de metri,
  • greutatea unei grinzi este de 82 de tone,
  • 3 deschideri cu suprastructură din tablier metalic,
  • greutatea tablierului de pe deschiderea centrală, pe o cale, depășește 175 de tone,
  • greutatea totală a ansamblului, macara+tablier metalic, depășește 1.000 de tone.

Grinzile de beton și prefabricatele folosite la construcția podului au fost realizate în totalitate în fabrica de grinzi, amplasată în organizarea de șantier a antreprenorului UMB. Construcția tronsonului Balș – Slatina a drumului expres Craiova Pitești va permite ocolirea orașelor Balș și Slatina, cu un câștig semnificativ în privința timpului de parcurs și al poluării din orașe.

„Noul drum expres va îmbunătăți traficul în regiune, unde în prezent deplasarea se desfășoară cu viteze medii sub 60 km/h, iar numărul deceselor este cu 5,8 % peste media din România. Reducerea timpului de călătorie între Craiova și Pitești va diminua costurile de transport și va spori eficiența economică a rețelei rutiere din România”, spunea fostul ministru al transporturilor Cătălin Drulă în urmă cu o lună.

Codul Rutier din România nu a auzit de drumuri expres

Spre deosebire de o autostradă unde există bandă de urgenţă, iar benzile de circulaţie au 3,75 metri, pe un drum expres nu există bandă de urgenţă clasică, ci doar un acostament consolidat de 2 metri şi 0,75 metri spaţiu de încadrare, iar lăţimea benzii de circulaţie este de 3,5 metri. De asemenea, razele şi curbele sunt diferite. Viteza proiectată pentru drumul expres este de 100 km/h la câmpie spre deosebire de 140 km/h în cazul autostrăzii.

Încă nu există niciun tronson de drum expres în circulaţie pe teritoriul României, iar Codul Rutier face referire doar la Drumuri Naţionale, Europene şi Autostrăzi. Prin urmare, legislația va trebui adaptată pentru a reglementa circulația pe drumurile expres care urmează să fie construite în perioada următoare.  În mod special, viteza maximă de circulaţie urmează să fie stabilită în comisii comune drumari-poliţie rutieră.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Captură video


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide