Drumurile din România vor fi monitorizate cu camere video. Ce va însemna acest lucru pentru șoferi

Autor: Ionuț Vîlciu 17 nov. 2022 Știri auto

Șoselele de pe teritoriul României vor primi sisteme de supraveghere cu camere video. Este o măsură care vrea să eficientizeze monitorizarea traficului rutier.

Guvernul a adoptat în ședința de ieri un proiect de lege privind eficientizarea monitorizării traficului rutier printr-un sistem informatic denumit e-SIGUR, relatează Adevărul.ro.

Mai precis, Ministerul Transporturilor și Poliția Rutieră vor putea instala un sistem format din camere video și radare fixe pentru a monitoriza circulația de pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, care sunt administrate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

„Monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice se realizează prin intermediul sistemelor de transport inteligente, parte integrantă din drum, într-un sistem integrat și interoperabil”, arată proiectul de lege aprobat de Guvern.

Șoselele din România vor fi dotate cu camere video

Sistemul e-SIGUR va avea rolul de colectare a datelor de la centrele de monitorizare a traficului pe drumurile publice. De asemenea, acesta va alerta autoritățile în cazul în care constată încălcări ale regulilor de circulație, cum ar fi depășirea limitei de viteză, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare a fost suspendată.

Sistemul e-SIGUR va permite procesarea manuală, de către polițiștii rutieri din cadrul Poliției Române, a cazurilor de încălcare a Codului Rutier, De asemenea, va fi posibilă și intervenția atunci când se constată o infracțiune, cum ar fi identificarea în trafic a unei mașini furate.

„Procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii contravenționale se întocmește în lipsa contravenientului, după stabilirea identității conducătorului de vehicul, menționându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori sau a obiecțiunilor contravenientului, ca înscris în formă electronică”, mai scrie în textul de lege.

Locațiile în care vor fi montate camerele video și radarele fixe vor fi semnalizate obligatoriu prin montarea, înaintea locului amplasării, a unui indicator de informare de către CNAIR. De asemenea, instituția va avea și datoria de a informa oamenii în legătură cu locul în care sunt plasate aceste sisteme și pe propria pagină web. Panourile de semnalizare vor fi montate înainte de sistemele radar cu 500-1.000 de metri pe autostradă, 100-500 de metri în afara localităților și 50-100 de metri în interiorul localităților.

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide