După Europa, Canada vrea ca toate mașinile noi, vândute după 2035, să fie cu zero emisii

Autor: Ionuț Vîlciu 19 dec. 2023 Știri auto

Potrivit surselor, Canada ar putea anunța cât de curând că, începând cu 2035, pe teritoriul țării vor fi vândute doar mașini cu zero emisii.

Industria migrează către noi sisteme de propulsie pentru automobile și camioane, deopotrivă. De asemenea, știm că Uniunea Europeană va interzice vânzarea de mașini noi, echipate cu motoare termice, începând cu 2035. Potrivit Carscoops, Canada este pe cale să anunțe un plan similar în perioada imediat următoare.

Marți este așteptat un anunț, iar tranziția va fi treptată. Deși ne putem aștepta să aflăm detalii complete mâine, a fost citată o sursă care spune că vehiculele cu emisii zero „trebuie să reprezinte 20% din toate vânzările de mașini noi în 2026, 60% în 2030 și 100% în 2035”.

Canada pare că nu vrea să interzică motoarele cu ardere internă

Cu toate acestea, decizia nu pare a fi o interdicție totală a motoarelor cu ardere internă, cel puțin pentru moment. Potrivit rapoartelor, hibridele plug-in vor intra sub umbrela mașinilor cu emisii zero, la fel ca vehiculele electrice și cele alimentate cu hidrogen.

Se pare că aceste măsuri au fost alese pentru a forța producătorii să producă cât mai multe mașini nepoluane la un preț accesibil pentru cumpărători. Reglementările vor fi cunoscute sub numele de Electric Vehicle Availability Standard, iar pentru a le îndeplini, producătorii auto vor trebui să câștige suficiente credite pentru a demonstra că ating pragurile impuse.

Se pare că aceste credite se bazează pe numărul de vehicule cu emisii zero vândute, valoarea creditului variind în funcție de vehicul. De fapt, se pare că vehiculele „tradiționale” cu zero emisii ar putea primi mai multe credite decât hibridele plug-in.

Regulile sunt programate să intre în vigoare pentru anul model 2026, ceea ce ar însemna o perioadă destul de scurtă în care producătorii să se adapteze. Având în vedere acest interval de timp scurt, este posibil ca producătorii de automobile să se opună măsurilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide