Englezii sar în apararea noilor Dacia Logan și Sandero Stepway, care au luat 2 stele Euro NCAP

Autor: David Andrei 27 apr. 2021 Știri auto

Rezultatele obținute de noile Dacia Logan și Sandero Stepway la Euro NCAP au produs un șoc în industrie. Mașinile care impresionaseră Europa cu un look special, cu câteva luni în urmă, erau sancționate de organizația specializată în siguranță. Englezii sar acum în apărarea modelelor produse în România.

GALERIE FOTO

Cel care le ia apărarea noilor Dacia Logan și Sandero Stepway este Mike Rutherford, unul dintre fondatorii publicației AutoExpress. Mașinile construite la Mioveni, în România, au fost notate de Euro NCAP cu doar două stele. Modelele au fost depunctate serios din cauza absenței unor sisteme de asistență. O bilă neagră le-a adus absența funcției de detectare a pietonilor și bicicliștilor.

În ceea ce privește strict deformarea și forțele aplicate corpurilor ocupanților în cazul unui impact, modelele au primit patru stele. Acest rezultat a fost umbrit însă, de rezultatul publicat de Euro NCAP.

Anul acesta, Euro NCAP a schimbat radical, modalitatea de punctare. Astfel, sistemele de siguranță joacă un rol principal în acordarea punctajelor.

Mașini vechi cu 5 stele Euro NCAP, mai sigure decât noile modele Dacia?

În anii 2000 și 2010, multe mașini de clasă mini au primit punctajul maxim. Dar în 2021, “Dacia Sandero, cu echipare bună, a primit două stele. Acest lucru ar însemna că vechiul Ford Fiesta, construit în urmă cu decenii, este mult mai sigur decât Dacia Sandero din zilele noastre. Serios? Nu prea cred”, scrie Mike Rutherford.

Șase mașini a testat Euro NCAP anul acesta. Este vorba despre Skoda Enyaq iV, Volkswagen ID.4, Poletar 2, Cupra Formentor și cele două modele Dacia, Logan și Sandero Stepway. În afară de mașinile românești, toate celelalte au primit cinci stele.

“De ce să notezi cu cinci stele patru din șase mașini când fiecare dintre ele a obținut aproximativ doar 80% pentru protecția ocupanților adulți, protecția copiilor, a pietonilor/bicicliștilor și pentru sistemele de asistență?”, întreabă editorul AutoExpress. “Și mai important, de ce să dai acele două puncte amărâte celorlalte două (Dacia Sandero și Dacia Logan) când fiecare a fost notată cu aproximativ 60% pentru aceleași aspecte?”

Rutherford consideră că un punctaj corect pentru modelele Volkswagen, Skoda, Cupra și Polestar ar fi fost patru stele și trei pentru modelele Dacia.

“De acum încolo voi fi mai atent la aspectele judecate și la punctajele acordate de Euro NCAP. Vă sugerez să faceți același lucru”, încheie jurnalistul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide