Lovitură pentru Dacia: Euro NCAP a testat noile Logan și Sandero, iar rezultatele sunt dezamăgitoare

Autor: Cristian Agatie 13 apr. 2021 Știri auto

Ultima rundă a testelor Euro NCAP reprezintă o lovitură pentru noile modele lansate de Dacia, Logan și Sandero. Ambele modele au primi numai două stele, rezultatele fiind departe de așteptări.

Intră în Galeria FOTO

Cea mai nouă rundă de teste desfășurate de Euro NCAP nu aduce vești bune pentru fanii Dacia. Atât Dacia Sandero Stepway, cât și Dacia Logan au primit două stele la testele de impact, un rezultat care îi dezamăgește pe fani. Așteptările erau mari, dat fiind că noile modele Dacia sunt realizate pe platforma CMF-B a grupului Renault, la fel ca și Clio și Captur, care au obținut anterior cinci stele.

Diferența este că testele Dacia au fost realizate pe procedura din 2021 a Euro NCAP, cea mai dură din istoria organismului de testare european, în timp ce Clio și Captur au fost supuse testelor din 2019, ceva mai relaxate. Diferențele semnificative în ceea ce privește sistemele de siguranță activă dintre modelele Renault și Dacia au fost cele care au „îngropat” modelele Dacia, mai ales că exact acesta este domeniul în care Euro NCAP a ridicat standardele între cele două sesiuni de teste.

Euro NCAP a testat noile Logan și Sandero: Rezultatele sunt dezamăgitoare

„Dacia Sandero Stepway și Logan rămân fidele filosofiei „fără fițe” a mărcii de buget, având specificații de siguranță mai slabe. Sistemul de frânarea autonomă de urgență este simplu, bazat doar pe radar și reacționează doar în cazul altor vehicule, dar nu poate preveni impactul cu pietoni sau bicicliști. În plus, nu se oferă asistent de bandă. Cu toate acestea, protecția în caz de accident este respectabilă, cu performanțe care i-ar fi permis să obțină patru stele dacă nu ar fi fost celelalte deficiențe”, explică specialiștii Euro NCAP rezultatul obținut de modelele Dacia.

„Siguranța a avansat, iar acum cei mai importanți pași se fac folosind tehnologia pentru a preveni producerea accidentelor. Clar, Dacia și-a găsit piața sa și se simte bine acolo, dar un rezultat de două stele arată puțină ambiție, chiar și pentru un produs low-cost. Decizia de a nu oferi o cameră video este clar în dezacord cu direcția pieței și dezamăgește, mai ales că Dacia știe că mașinile sale vor trebui în curând să se supună noului Regulament General de Siguranță”, a comentat Michiel van Ratingen, secretarul general al Euro NCAP.

Care este poziția oficială Dacia după rezultatele Euro NCAP

Dacia a transmis Promotor.ro poziția oficială a companiei față de rezultatele testelor Euro NCAP în cazul modelelor Sandero Stepway și Logan.

„Dacia este preocupată de clienții săi și de siguranța lor și, an după an, îmbunătățește siguranța modelelor sale. Ca rezultat, fiecare generație de vehicule este mai sigură decât cea anterioară. Dacia este bine cunoscută ca o marcă pragmatică, una care propune mașini moderne, integrând nivelul corect de echipamente. Concret, acest lucru înseamnă că siguranța pasivă este foarte bună pentru adulți și ocupanții copii (4 stele din 5).

În termeni de asistență la condus, aceasta a fost dimensionată la nivelul corect cerut de clienții noștri. În acest sens, noile Sandero/Stepway/Logan sunt primele modele Dacia care propun AEB (sistemul de frânare de urgență) în standard. Protocoalele de testate Euro NCAP sunt din ce în ce mai severe la fiecare doi ani, cu o importanță în creștere a ADAS (prevenirea unora dintre accidente), cu un impact direct asupra ratingului general.

Dacia va continua să își concentreze efortul pe siguranța reală în cazul unui accident, dar va lua în considerare astfel de rezultate pentru a echipa modelele sale cu și mai multe sisteme de asistență de siguranță, imediat ce clienții le vor aștepta”, au precizat cei de la Dacia.

Reamintim că generația anterioară a lui Dacia Sandero obținuse patru stele la testele Euro NCAP în 2013.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide