Este legal să ții un copil în brațe când te afli în mașină? Ce obligații au pasagerii din spate

Autor: Radu Țuțulan 29 apr. 2024 Știri auto
Este legal să ții un copil în brațe când te afli în mașină? Ce obligații au pasagerii din spate

Toate mașinile sunt prevăzute cu un număr limitat de locuri, iar legea prevede că fiecare pasager e obligat să poarte centura de siguranță. În acest caz, este legal să ții un copil în brațe când te afli în mașină?

Mulți părinți nu țin cont de lege sau de siguranța copiilor și îi lasă pe cei mici să stea pe scaunul din față.

Alții, în schimb, îi țin brațe fie atunci când sunt pasageri într-un vehicul, fie și atunci când se află la volan.

De la ce vârstă pot sta copiii pe scaunul din față

De cele mai multe ori, când se produce un accident de circulație, ocupantul locului din dreapta este cel mai vulnerabil la traumatisme.

Și pasagerii din spate care nu poartă centura de siguranță sunt răniți grav, chiar și în urma unui impact moderat.

Pentru că se izbesc violent de spătarul scaunelor din față sau sunt aruncați în afara mașinii.

Legea din România stabilește că un copil poate călători pe locul din față al mașinii după vârsta de 12 ani. Însă, trebuie să aibă înălțimea de cel puțin 1.50 metri.

În plus, centura de siguranță trebuie ajustată în funcție de greutatea și înălțimea sa. Aceasta nu trebuie să treacă peste gât sau gură.

Ce obligații are un șofer când se află cu un copil în mașină

Atunci când un șofer transportă cu mașina un copil, trebuie să țină cont de mai multe reguli.

Legea circulației prevede la Art. 97 următoarele obligații:

  • copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri […] doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul;
  • copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul;
  • transportul copilului în condițiile prevăzute anterior se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

 Este legal să ții un copil în brațe când te afli în mașină?

Legea stabilește clar că un copil mic poate fi transportat doar într-un scaun adaptat pentru mașină. Acesta va fi așezat pe bancheta din spate și prins în dispozitive speciale de siguranță. De asemenea, cel mic va fi asigurat, pe tot parcursul drumului, cu centura de siguranță.

În cazul nerespectării prevederilor Codului Rutier cu privire la transportarea minorilor cu automobilul șoferii pot fi amendați.

Autoritățile au stabili sancțiuni cuprinse între 660 și 825 de lei pentru încălcarea acestor legi. În plus, șoferul va primi și 3 puncte de penalizare.

Astfel, chiar dacă se află pe bancheta din spate, părinții sunt obligați să pună copilul într-un scaun special. Sau, dacă înălțimea celui mic îi permite, să fie așezat pe un loc și să poarte centura de siguranță.

Așadar, părinții nu au voie să țină copilul în brațe atunci când călătoresc cu mașina.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide