Este sau nu legal detectorul de radar în România

Autor: Mihai Morcovescu 17 nov. 2021 Știri auto

Un detector de radar este acel dispozitiv electronic folosit de anumiți șoferi pentru a păcăli aparatele radar ale poliției rutiere.

Toți șoferii își doresc să evite pe cât posibil să încaseze o amendă, chiar și cei care, dintr-un motiv sau altul, apasă mai mult pedala de accelerație depășind uneori limita legală de viteză. Pentru astfel de șoferi au apărut pe piață detectoarele de radar.

Atunci când un șofer se hotărăște să-și achiziționeze un astfel de dispozitiv, scopul lui principal este acela de a identifica din timp și de la distanță aparatele radar ale poliției instalate pe șosele. Deși, ideal ar fi să respecte limitele de viteză…

Doar aparatele anti-radar sunt interzise

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Detectoarele radar au pătruns pe piața din România de mai bine de 15 ani și pot fi achiziționate și în prezent fără nici o restricție.

Odată cu trecerea anilor, în rândul conducătorilor auto din țara noastră a apărut confuzia legată de legalitatea acestor aparate, și anume dacă folosirea lor pe teritoriul României este sau nu legală.

Ei bine, trebuie să știi că, până în momentul de față, Codul Rutier nu a suferit modificări în această privință, astfel că detectoarele de radar nu sunt interzise pe teritoriul țării noastre.

Important este că utilizarea aparatelor de detectare a radarelor poliției este perfect legală, iar achiziționarea unui model mai scump și mai performant îți va oferi avantajul detectării aparatelor radar de la o distanţă mai mare.

Fii, însă, cu mare băgare de seamă atunci când ieși din țară deoarece acest dispozitiv este interzis prin lege în alte țări europene precum Belgia, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, etc. Facem mențiunea că, în unele state europene, este ilegală doar utilizarea detectorului de radar într-un vehicul în mișcare, nu și deținerea unuia.

Singurele aparate considerate ilegale pe teritoriul României sunt cele antiradar. De aceea, legislația în vigoare interzice comercializarea și utilizarea aparatelor anti-radar.

Motivul pentru care sunt interzise este faptul că aceste dispozitive permit șoferilor să circule cu orice viteză prin dreptul aparatului radar al poliției deoarece emit un semnal fals de bruiaj ce determină imposibilitatea afişării vitezei corecte a respectivului vehicul pe ecranul aparatului radar.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide