Ești obligat să acorzi prioritate dacă faci stânga și ai verde la semafor?

Autor: Radu Țuțulan 11 iun. 2024 Știri auto
Ești obligat să acorzi prioritate dacă faci stânga și ai verde la semafor?

Sistemul de gestionare a traficului este complex, iar legea prevede nu mai puțin de 7 reguli de stabilire a modului în care se acordă prioritate. De exemplu, atunci când ai verde la semafor, dar mergi la stânga, mai ești obligat să acorzi prioritate?

Codul Rutier stabilește 7 reguli de acordare a priorității.

Acestea se aplică succesiv, în funcție de situația întâmpinată de conducătorii auto, de drum sau de vehiculele întâlnite în trafic.

Care este ordinea de trecere stabilită de Codul Rutier

Prioritatea de trecere a vehiculelor printr-o intersecție este stabilită de Codul Rutier în funcție de mai mulți factori.

Astfel, în ordine descrescătoare, ordinea de trecere este stabilită de:

  1. Semnalele polițistului;
  2. Semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.);
  3. Semnalele luminoase ale semaforului;
  4. Semnale luminoase sau sonore (la trecerea cu calea ferată, de exemplu);
  5. Indicatoarele rutiere;
  6. Marcajele rutiere;
  7. Regulile de circulație (prioritate de dreapta, de exemplu).

Ceea ce înseamnă că prioritatea este stabilită în funcție de prezența anumitor elemente specifice de trafic.

Iar dacă șoferul pătrunde pe culoarea verde în intersecție, de exemplu, dar din dreapta se apropie o Salvare cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, ambulanța are drept de trecere.

Ești obligat să acorzi prioritate dacă faci stânga și ai verde la semafor?

Când faci viraj la stânga printr-o intersecție semaforizată trebuie să acorzi atenție mai multor detalii.

În primul rând, e important dacă există semafor dedicat exclusiv pentru viraj la stânga. De asemenea, dacă drumul are o bandă dedicată celor care urmează să meargă în stânga.

Dacă în intersecție e un semafor dedicat celor care vor face un viraj la stânga, atunci acești șoferi vor avea prioritate de trecere față de cei care vin din sens opus. Pentru că, în aceste situație, cei din sens opus fie au „roșu”, fie au verde intermitent, fie „verde” la stânga.

Dar, dacă în intersecție e un singur semafor pentru toate direcțiile de mers și nu există alte indicatoare sau semne de prioritate, atunci se aplică regula generală de prioritate de dreapta.

Ceea ce înseamnă că, deși au verde la semafor, dacă șoferii virează la stânga, sunt obligați să acorde prioritate celor din sens opus.

Cine are prioritate când semaforul este galben intermitent?

Pe drumurile cu două sau mai multe benzi pe sens, pot exista semafoare distincte pentru fiecare direcție de mers. Astfel, o bandă poate avea „roșu”, în timp ce restul pot primi „verde”.

În cazul în care semaforul nu funcționează, se aplică succesiv următoarele reguli:

  • cele impuse prin indicatoare sau marcaje rutiere;
  • prioritate de dreapta, în cazul în care nu există niciun marcaj sau indicator rutier.

Semnalul galben intermitent permite trecerea, cu respectarea semnalizării rutiere şi a regulilor de circulație aplicabile în acel loc. Aceeași semnificație o are şi semnalul galben intermitent al unei lămpi instalate într-un loc periculos”, se mai precizează în legea circulației.

Așadar, în cazul unei intersecții unde există un marcaj sau indicator rutier, șoferii sunt obligați să acorde prioritate de dreapta.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide