Euro NCAP – Acestea sunt cele mai sigure mașini la viteze de autostradă. Tesla Model 3 a picat testul

Autor: Elena Luchian 01 oct. 2020 Știri auto

Un nou tip de testare Euro NCAP îi pune în alertă pe producătorii de automobile. Organizația testează acum sistemele de asistență la viteze de autostradă. Tesla Model 3 tocmai a picat testul.

GALERIE FOTO

Euro NCAP consideră că cele mai bune sisteme de siguranță la viteze mari sunt cele care oferă o combinație între implicarea șoferului și asistența pe care o oferă acestea. Zece modele au fost deja testate. Acestea sunt Audi Q8, BMW Seria 3, Mercedes-Benz GLE, Volvo V60, Volkswagen Passat, Peugeot 2008, Nissan Juke, Ford Kuga, Renault Clio și Tesla Model 3.

Modul în care acestea s-au comportat în cadrul noului tip de testare a fost notat cu Entry (De bază), Moderate (Mediocru), Good (Bine) și Very Good (Foarte bine).

Singurele modele care au obținut Foarte bine au fost cele germane premium: Q8 de la Audi, GLE de la Mercedes-Benz și Seria 3 de la BMW.

Surprinzător, Tesla Model 3, echipat cu sistemul Autopilot, a fost notată doar cu calificativul Mediocru. Motivul este faptul că sistemul de rulare semi-autonomă nu menține șoferul implicat în rulare.

“Strategia sa diferită de virare dă impresia că mașina fie se conduce singură, fie că șoferul are control deplin, iar sistemul este mai degrabă autoritar decât cooperant”, explică specialiștii în siguranță.

Observațiile acestora sunt confirmate și de criticile Consiliului Național de Siguranță a Transporturilor din Statele Unite, care, începând cu anul 2016, a anchetat, nu mai puțin de 15 accidente în care au fost implicate modele Tesla echipate cu sistemul Autopilot.

“Din păcate, există șoferi care consideră că pot achiziționa o mașină complet autonomă în acest moment. Este o concepție periculoasă, care lasă controlul în seama mașinilor care nu sunt încă pregătite să gestioneze toate situațiile”, explică Matthew Avery, membru în Consiliul de Administrație Euro NCAP.

Calificativele obținute de modelele testate de Euro NCAP

Model Denumire sistem Calificativ
Audi Q8 Adaptive Cruise Assist Foarte bine
BMW Seria 3 Driving Assistant Professional Foarte bine
Ford Kuga Co-Pilot 360 Bine
Mercedes-Benz GLE Active Distance Assist DISTRONIC with Active Steering Assist Foarte bine
Nissan Juke ProPILOT Mediocru
Peugeot 2008 De bază
Renault Clio Highway and Traffic Jam Companion De bază
Tesla Model 3 Autopilot Mediocru
Volvo V60 Pilot Assist Mediocru
Volkswagen Passat Travel Assist Mediocru

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide