Ar fi putut urca pe Everest! SUV-ul electric Jaguar I-Pace a urcat peste 8,800 de metri cu o singură încărcare

Autor: Promotor 07 iun. 2021 Știri auto

Un Jaguar I-Pace a urcat peste 8.800 de metri cu o singură altitudine. Ar fi putut ajunge astfel până în vârful Everestului. Dar testul a avut loc în Anglia și are la bază o provocare populară în rândul cicliștilor.

GALERIE FOTO

Rampe abrupte, serpentine, temperaturi extrem de scăzute. Au fost obstacolele întâlnite de SUV-ul electric în calea sa. Jaguar I-Pace a acceptat Provocarea Everesting și a parcurs o distanță suficientă pentru a ajunge pe vârful Everest: 8.848 de metri. La volan s-a aflat Elinor Barker, campioană mondială la ciclism.

Proba de anduranță a constat în a urca o rampă iar și iar până când altitudinea totală ar fi ajung la înălțimea Everestului. Este o provocare lansată încă de anul trecut în rândul cicliștilor în perioada pandemiei. I-Pace a acceptat provocarea. A fost un act de curaj, pentru că, așa cum știm cu toții, în condiții de temperaturi extreme, autonomia scade drastic.

Jaguar I-Pace – recuperarea energiei la frânare a făcut posibil acest succes

SUV-ul cu emisii zero și cu baterie de 90 kWh vine cu un sistem de recuperare a energiei la frânare dezvoltat în colaborare cu inginerii echipei de Formula E Jaguar Racing. Fâșia de asfalt folosită se întinde pe o lungime de 5,8 kilometri, parcurși iar și iar, utilizând funcția de recuperare a energie la frânare. Fără ea, testul nu ar fi fost posibil.

În final, distanța parcursă a fost de 199,6 kilometri. Nivelul energiei rămase în baterie a fost de 31%, suficient pentru a parcurge încă 128,7 kilometri. Potrivit cifrelor oficiale, Jaguar I-Pace poate parcurge până la 470 de kilometri între două încărcări.

Pe durata testului, Elinor a fost supervizată și instruită de către membrii echipei Jaguar Racing.

Înainte de a lua startul, mașina a fost pregătită. Temperatura bateriei, dar și cea din cabină au fost prestabilite, prin intermediul aplicației Jaguar remote, pentru a beneficia de condiții de funcționare optime și confort. Și funcția Smart Climate a optimizat eficiența. Aceasta folosește senzorii montați pe centurile de siguranță pentru a determina numărul de persoane aflate la bord. Astfel, sunt încălzite doar zonele folosite din cabină, reducând semnificativ consumul de energie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide