Această mașină electrică curăță carbonul din aer în timp ce o conduci

Autor: Ionuț Vîlciu acum 2 luni Știri auto

O echipă de studenți din Olanda a creat o mașină electrică. Aceasta curăță carbonul din atmosferă în timp ce se deplasează.

Trăim o revoluție a mașinilor electrice. Aproape fiecare producător are în oferta sa măcar un astfel de model. Inclusiv producătorul autohton are unul, Dacia Spring.

Iată că o echipă de studenți de la universitatea de Tehnologie Eindhoven din Olanda.

„Am implementat atât de multe tehnologii într-o singură mașină pentru a arăta cu adevărat ce pot face toate împreună”, spune Louise de Laat, team manager al proiectului.

Studenții speră ca tehnologia lor de captare a carbonului să poată fi adaptată în viitor și la vehiculele existente și să ajute la combaterea emisiilor de la un miliard de mașini de pasageri aflate în prezent pe drumurile lumii.

Zem – o mașină electrică inventată pentru a curăța carbonul

Zem are două filtre incorporate lângă fiecare dintre roțile frontale. În timp ce mașina rulează, aerul trece prin acele filtre, iar dioxidul de carbon se lipește de materialul special al acestora. Filtrele vor trebui curățate la intervale de 320 de kilometri. Studenții au creat un sistem o stație de încărcare specială unde se pot curăța respectivele filtre.

Chiar dacă dispozitivul ajută la compensarea unora dintre emisiile de producție de Zem, este încă la scară mică. În prezent, filtrele captează doar 2 kilograme de CO2 la fiecare 32.000 de kilometri. Acest lucru înseamnă mai puțin de o zecime din CO2-ul pe care arborele îl absoarbe anual și 0,04% din emisiile anuale tipice ale unui vehicul. În prezent, studenții solicită un brevet, iar Laat intenționează să dezvolte și să îmbunătățească tehnologia de captare a carbonului într-un start-up.

Echipa a terminat de construit mașina în luna mai a acestui an. În luna august a pornit cu ea într-un turneu prin Statele Unite ale Americii. SUA este al doilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume și primul pe cap de locuitor. Aproape o treime din aceste emisii provin din transport.

Sursa: CNN 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Bart van Overbeeke Instagram


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, m-am alăturat echipei ProMotor pentru a combina cele două pasiuni ale mele: mașinile și presa. Studiez, analizez și documentez tot ce are roți. Presa nu trebuie să fie plictisitoare, așa că încerc, pe cât de mult posibil, să ... citește mai mult

Comentarii
Inchide