Fabrica Toyota din Rusia a fost preluată de autorități. Compania niponă nu a precizat dacă a fost vorba despre un acord

Autor: Bogdan Bârliga 02 apr. 2023 Știri auto

Rusia a anunţat vineri că fabrica Toyota din Sankt Petersburg a fost transferată către un institut controlat de stat, dar  compania niponă nu a confirmat până la acest moment dacă a ajuns la un acord privind transferul de proprietate.

Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare a preluat uzina de Sankt Petersburg și Ministerul Industriei şi Comerţului din Rusia susține că ar fi vorba despre o decizie aprobată de Toyota. În luna martie a anului tecut compania niponă a oprit producția la uzina din Rusia.

Uzina Toyota din Rusia a fost preluată de un institut

Rusia a anunţat pe 31 martie că fabrica Toyota din Sankt Petersburg a fost transferată către NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare), autorităţile de la Moscova grăbindu-se să preia cât mai multe active ale companiilor auto care părăsesc piaţa rusă în urma războiului din Ucraina, se arată într-un material publicat de Reuters. „Uzina Toyota din Sankt Petersburg este în această etapă transferată statului. Acordul implică preluarea completă a drepturilor de proprietate ale clădirii, echipamentelor şi terenului”, a informat Ministerul Industriei şi Comerţului. Instituţia a dat asigurări că va relua producţia cât mai curând posibil.

Lipsa de componente duce la oprirea producției AvtoVAZ

Sancțiunile impuse după începerea războiului din Ucraina au afectat grav economia Rusiei, una dintre cele mai afectate industrii fiind cea auto. AvtoVAZ, cel mai mare producător auto din Rusia, a anunțat la sfârșitul acestei săptămâni că a luat decizia de a își trimite mai repede angajații în concediul de vară din cauza lipsei de componente.

AvtoVAZ a anunțat acum că lucrează deja la înființarea unor noi coridoare logistice. Mai mult, șefii constructorului auto din Rusia susțin că au identificat variante prin care pot înlocui peste două sute de componente de automobile pe care în prezent nu le mai pot obține de la partenerii din Occident. Producătorul a mai prezicat că “în primăvara lui 2023, mai mulți furnizori de componente au înștiințat AvtoVAZ că vor pune capăt livrărilor și vor încălca acordurile existente privind menținerea livrărilor în 2023”. În aceste condiții reprezentații AvtoVAZ susțin că  “producția de vehicule complete nu va mai fi posibilă începând din a doua jumătate a lunii mai 2023”.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: Toyota


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide