Farurile LED: Avantaj și dezavantaje. Cât de mult rezistă în comparație cu farurile cu halogen

Autor: George Cristea 25 mart. 2021 Știri auto

Producătorii auto au adoptat cu mult entuziasm iluminatul cu LED, atât pentru faruri cât și pentru celelalte lumini din interiorul și exteriorul mașinii. Care sunt avantajele și dezavantajele acestei tehnologii și cât de mult rezistă farurile LED în comparație cu farurile cu halogen.

Intră în Galeria FOTO

Tehnologiile noi sunt adesea folosite de producători pentru a-și convinge clienții să facă un „upgrade”, chiar dacă nu întotdeauna avansul tehnologic este real. Vedem asta la televizoare, spre exemplu – un televizor cu LED nu este neapărat superior unuia cu LCD clasic. În cazul farurilor LED, însă, avansul tehnologic este palpabil, iar farurile cu LED au calități pe care cele cu halogen (și chiar cele mai avansat cu xenon) nu le pot oferi.

Printre acestea se numără posibilitatea „construirii” unui fascicul luminos extrem de precis, care permite iluminarea unor anumite zone și „mascarea” altora, ceea ce a permis realizarea unor faruri adaptive extrem de complexe și de capabile. Printre alte calități amintim și consumul redus de energie sau fluxul luminos mult mai puternic decât al farurilor cu halogen. Din punctul de vedere al designerilor, farurile LED au marele avantaj că pot fi încapsulate în orice formă, oricât de îngustă, lăsând mână liberă designului.

Care sunt avantajele și dezavantajele farurilor LED

Din păcate farurile cu LED au și dezavantaje majore, iar asta explică într-o oarecare măsură de ce sunt relativ scumpe, cu toate că un bec LED care să înlocuiască becul similar cu halogen pare destul de ieftin în magazinele aftermarket. Printre aceste dezavantaje, la loc de cinste este faptul că un bec LED nu este o sursă punctiformă de lumină, așa cum este becul cu filament. Pentru a atinge un nivel similar de luminozitate sunt folosite matrici de LED-uri, ceea ce implică folosirea unui sistem complicat de oglinzi pentru formarea unui fascicul unitar.

Ca o consecință a acestei probleme, becurile aftermarket cu LED au marea problemă că nu vor reuși, într-un far obișnuit, să asigure o iluminare eficientă – pur și simplu oglinda (sau lentila) unui astfel de far nu este concepută pentru un bec care dispune de numeroase surse de lumină, dispuse pe o suprafață relativ mare.

Un alt dezavantaj major al LED-urilor este dat de însuși principiul lor de funcționare. LED este acronimul Light Emiting Diode – diodă emițătoare de lumină. Eficiența energetică este mare, iar căldura generată este, prin urmare, nesemnificativă în comparație cu a unui bec cu halogen. Cu toate acestea, căldură se degajă, iar diodele sunt componente extrem de sensibile la căldură. Prin urmare, pentru o longevitate suficientă, LED-urile unui far trebuie răcite eficient. În caz contrar, se vor arde prematur.

Cât de mult rezistă farurile LED în comparație cu cele cu halogen

Prin urmare vedem cum avantajele luminozității mari și a versatilității lor deosebite sunt puse oarecum în umbră de dezavantaje care necesită soluții costisitoare pentru a fi contracarate, ceea ce explică întrucâtva de ce farurile cu LED sunt o opțiune scumpă pe o mașină.

Am lăsat la urmă unul dintre principalele avantaje ale farurilor LED, tocmai pentru acest avantaj depinde de cât de bine au fost rezolvate problemele anterioare. Este vorba de durata de viață extrem de mare a LED-urilor. Aceasta este de cel puțin 10 ori mai mare decât a unui bec cu halogen, ceea ce înseamnă că un far cu LED nu ar trebui să necesite înlocuire pe toată durata de viață a mașinii. Această durată de viață este însă compromisă de căldură (în cazul în care aceasta nu este disipată eficient), dar și de fiabilitatea componentelor electronice care asigură sistemul de comandă al LED-urilor.

Pentru că, exact, LED-urile au nevoie de componente electronice pentru o funcționare optimă, nu este suficient să le conectăm la bateria mașinii, așa cum se întâmplă cu becurile cu halogen. Adesea, electronica de comandă a LED-urilor este cea care cedează înaintea LED-urilor, iar primele generații de faruri LED au întâmpinat adesea probleme din această cauză.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide