Fiat va lansa în 2023 noua generație Panda. Modelul va debuta sub forma unui SUV compact electric

Autor: Mihai Morcovescu 04 apr. 2022 Știri auto

Producătorul italian de automobile Fiat va lansa patru modele complet electrice până în anul 2026, iar primul va fi noul Panda. Acesta va debuta în 2023 sub forma unui SUV compact și va fi urmat în următorii trei ani de trei noi crossovere.

Noul Fiat Panda va oferi o autonomie de până la 340 km

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Noile modele pe care Fiat le va introduce în următorii patru ani vor renunța la unele detalii estetice. Italienii vor pune accent mai mult pe aspectul practic și al accesibilității.

Din punct de vedere estetic, cele patru noi modele vor fi puternic influențate de conceptul Centoventi din 2019. Acest lucru a fost confirmat de însuși CEO-ul mărcii, Olivier François. Ca gabarit, Panda cu emisii zero ar urma să aibă dimensiuni subcompacte. Asta înseamnă că va fi poziționat în gamă deasupra lui 500.

În ceea ce privește dimensiunile, Fiat va fi un model de dimensiuni compacte. Lungimea lui se va situa între 3,6 și 4,5 metri. Astfel, mașina va fi mai spațioasă decât actuala generație și va oferi un spațiu mai generos pentru pasageri și pentru bagajele acestora.

Fiat și-a propus ca până în 2027 să devină marcă 100% electrică în Europa. De aceea, toate aceste automobile vor avea versiuni electrificate. În ceea ce privește versiunea 100% electrică a viitorului Panda, aceasta va fi construită pe platforma CMP a Grupului Stellantis. Este aceeași arhitectură utilizată și de mașinile cu motoare convenționale ardere internăPeugeot 208 și Opel Corsa, însă adaptată la sistemele de propulsie electrice.

Deși nu există informații oficiale, viitorul Fiat Panda electric ar putea folosi motorul electric de 117 CP de pe 500e. Acesta este alimentat de o baterie LFP (n.n. – litiu ferofosfat) de 42 kWh, care va oferi o autonomie de până la 300 de kilometri.

Cu toate acestea, mai plauzibil este, însă, ca Panda electric să folosească aceeași configurație de pe 208e și Corsa-e. Acestea utilizează o unitate electrică de 136 CP și o baterie de 50 kWh, care asigură o autonomie de circa 340 de kilometri.

Prețul ar trebui să fie cuprins între 15.000 și 20.000 de euro. Noul Panda electric va fi produs la uzina Stellantis din Slovacia.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: FiAT


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide