Fii calm la volan! Cei care se enervează în trafic au tendința să conducă periculos

Autor: Cristian Agatie 15 iul. 2020 Știri auto

Rezultatele unui sondaj realizat în cadrul campaniei „Fii calm la volan!” arată că persoanele care se enervează în trafic au tendința să conducă periculos. În plus, maimult de jumătate dintre cei peste 9.600 de șoferi intervievați au declarat că s-au simțit în pericol în trafic cel puțin o dată.

Intră în Galeria FOTO

80% dintre șoferii români care au participat la sondajul „Cât de calm ești în trafic?”, organizat în cadrul campaniei „FII TREAZ LA VOLAN!” sunt de acord că persoanele care se enervează la volan sunt mai predispuse la comportamente periculoase în trafic. Cu toate acestea, majoritatea manifestă relativ des stări emoționale negative de tipul furiei la volan.

Conform sondajului, 54% dintre șoferi au declarat că se enervează din când în când atunci când sunt la volan, în funcție de trafic, în timp ce 11% se confruntă cu astfel de stări emoționale aproape de fiecare dată când circulă cu mașina. În același timp, 30% au declarat că se enervează destul de rar atunci când conduc. Doar 5% nu se enervează niciodată.

În ceea ce privește modul în care își exprimă furia, majoritatea (37%) optează pentru gesturi și cuvinte obscene, 17% folosesc o combinație de gesturi obscene și folosirea claxonului în mod agresiv, iar 4% au declarat că recurg la manevre agresive – urmărirea șoferului, frână, depășire la limită etc. Pe de altă parte, 33% declară că nu își manifestă furia verbal sau prin gesturi.

Fii calm la volan! Cei care se enervează în trafic îi pun în pericol pe ceilalți

Alături de creșterea riscului de accident, agresivitatea din trafic generează și o stare de nesiguranță conducătorilor auto. Jumătate dintre șoferii care au participat la sondaj au declarat ca s-au simțit în pericol fizic în trafic: 31% o dată sau de două ori de când sunt șoferi, iar 12% de câteva ori în ultimul an.

De asemenea, doar 16% dintre participanții la sondaj nu au „primit niciodată flash-uri” în trafic. 36% au fost ținta unor astfel de gesturi de câteva ori în ultimul an, iar 12%, des (3% de fiecare dată când conduc, 9% aproape în fiecare saptamana).

La sondajul „Cât de calm ești în trafic?” au participat 9.644 de respondenți, dintre care 8.885 de șoferi (92%). Circa 74% dintre ei conduc zilnic, iar 20%, de câteva ori pe săptămână. În ceea ce privește genul respondenților, 66% sunt bărbați și 31% femei (3% au preferat să nu specifice), iar în ceea ce privește vârsta, majoritatea se încadrează în categoria 18 – 55 de ani. Astfel, 46% din totalul participanților la sondaj au între 18 – 25 de ani, 24%, între 35 – 55 de ani și 23%, între 26 – 34 de ani.

Nu strică să știi că șoferii agresivi riscă o amendă usturătoare, care poate ajunge la 1.500 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide