Finanțare cu bani europeni pentru autostrăzi numai în anumite condiții

Autor: George Cristea 12 feb. 2021 Știri auto

Potrivit comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean, autoritățile din România vor putea obține finanțare cu bani europeni pentru autostrăzi numai în anumite condiții. O echipă de experți europeni este pregătită să ofere asistență guvernului român pentru îndeplinirea acestor condiții.

Intră în Galeria FOTO

România contează pe fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru a-și dezvolta infrastructura. Soarta autostrăzilor românești viitoare este strâns legată de banii europeni. Prin urmare, interesul autorităților române este să se asigure că îndeplinesc aceste condiții de eligibilitate.

„Este agreat că toate acele proiecte din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență – n.r.) trebuie să aibă o componentă sustenabilă, 37% din totalul lor, trebuie să fie proiecte verzi, 20% digitalizare, dar mai există și principiul do not harm, să nu creeze o daună din punct de vedere al climei. Din acest punct de vedere au existat discuții dacă autostrăzile sunt suficient de sustenabile. În concluzie, pot fi sustenabile, sunt acceptate la finanțare”, a declarat comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean.

Totuși, proiectele de infrastructură trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea fi finanțate din bani europeni.

Finanțare cu bani europeni pentru autostrăzi: Ce condiții trebuie îndeplinite

„Nouă ne trebuie aceste autostrăzi, numai că ele trebuie văzute în contextul unui sistem de transporturi. Nu pur și simplu o autostradă, ci o autostradă care ne asigură conexiunea cu calea ferată, adică intermodalitate, o autostradă care are stații de încărcare pentru mașinile electrice, pentru combustibili alternativi, care are un sistem inteligent de monitorizare a traficului, care respectă mediul și biodiversitatea. Toate acestea trebuie avute în vedere de la începutul proiectului”, a subliniat Adina Vălean.

România ar trebui să primească circa 9 miliarde de euro bani europeni pentru proiecte de infrastructură. Aceștia vor putea fi accesați doar prin proiecte eligibile, însă acestea trebuie să îndeplinească toate condiționalitățile.

Comisia Europeană dorește să ajute România să realizeze proiecte de infrastructură care să respecte criteriile de eligibilitate ale programului PNRR. Un grup de experți va fi trimis la București pentru a ajuta Guvernul cu privire la realizarea proiectelor de transporturi cu finanțare europeană.

„Avem grupul de lucru gata pregătit. Săptămâna viitoare, dacă dorește, dacă avem partea română angajată, putem începe deja”, a menționat Adina Vălean, precizând că Executivul român întocmește planul: „E absolut gratuit. (…) Noi vrem doar să intervenim pentru a sprijini ca să capete forma potrivită, iar în derulare să sprijinim capacitatea administrativă a lor”.

Programul de guvernare prevede construirea a 1.000 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, pentru care banii europeni sunt esențiali.

sursa: Digi24.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide