Firmele de salubrizare, obligate să spele străzile din București

Autor: ProMotor 07 iun. 2020 Știri auto

Firmele de salubrizare vor fi obligate să spele străzile din București cel puțin o dată pe zi. Măsura este cuprinsă în proiectul noului Regulament de organizare și funcționare a serviciilor publice de salubrizare, lansat în dezbatere publică de Primăria Capitalei.

Intră în Galeria FOTO

„Noul Regulament prevede reguli unitare de spălare a arterelor din Capitală, pentru toate sectoarele, și, în premieră, sunt prevăzute sancțiuni pentru nerespectarea acestor reguli. Astfel, operatorii de salubrizare vor fi obligați să spele bulevardele/străzile/arterele/zonele aglomerate/piețele/intersecțiile/târgurile situate în zona centrală a orașului, unde traficul este intens, cel puțin o dată pe zi. Restul arterelor vor fi spălate de 1-3 ori săptămânal”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

Care vor fi noile obligații pentru firmele de salubrizare?

Proiectul mai prevede că măturile și periile utilizate în prezent pentru curățarea străzilor vor fi înlocuite pe viitor cu echipamente de aspirație. Astfel, în primii trei ani după delegarea serviciului se vor înlocui măturile/periile cu echipamente de aspirație în procent de 50%, urmând ca în următorii trei ani să ajungă la un procent de 75%. În plus, toate utilajele care deservesc serviciul de salubrizare se vor încadra în clasa de poluare minim EURO 4 şi vor fi dotate cu sistem GPS. Primăriile de sector şi Primăria Municipiului Bucureşti vor avea acces în mod obligatoriu la softul de verificare şi urmărire a sistemului GPS, precizează comunicatul.

Ce riscă firmele de salubrizare dacă nu spală străzile din București?

„Creşte numărul de articole supuse sancţiunilor, respectiv de la 72 în regulamentul vechi la 110 (sancţiuni noi pentru nerespectarea frecventelor minime de spălare/stropit/măturat mecanizat, întreţinerea salubrizării străzilor, colectarea deşeurilor, întocmirea programelor de prestaţie a serviciilor etc.). De asemenea, a fost majorat cuantumul amenzilor de la 1.000 la 3.000 în regulamentul vechi, respectiv de la 2.000 la 4.000 în regulamentul nou”, arată PMB.

Poiectul a fost lansat în dezbatere publică pe 29 mai, pentru o perioadă de 30 de zile.

Potrivit unui anunț făcut la începutuil anului de reprezentanții unei firme de salubrizare, nivelul ridicat de poluare din București se datorează și faptului că de la 1 noiembrie anul trecut străzile nu au mai fost aspirate și spălate. România a fost amendată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, tocmai pentru nivelul ridicat al poluării în București.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide