Ford Mach-e are probleme de software: Ce înseamnă „deep sleep of death”

Autor: George Cristea 09 apr. 2021 Știri auto

Ford Mach-e are probleme de software, care pot duce la descărcarea completă a bateriei de joasă tensiune. În acest caz, mașina nu va mai putea fi pornită, necesitând o intervenție de specialitate. Utilizatorii afectați vorbesc de un „deep sleep of death”.

Intră în Galeria FOTO

Problema afectează un număr relativ mic de mașini produse înainte de data de 3 februarie, dar cei care s-au confruntat cu ea au găsit-o extrem de deranjantă. Cauza ține de felul în care bateria de 12 volți a mașinii este încărcată – folosind curent de la bateria Li-Ion de înaltă tensiune.

Cele mai multe mașini electrice folosesc în continuare o baterie cu plumb de 12 volți pentru alimentarea a numeroși consumatori de joasă tensiune. În cazul lui Ford Mach-e, această baterie nu mai primește curent în momentul în care mașina este cuplată la o priză pentru încărcare. Problema se acutizează în zonele cu climă rece, unde Ford recomandă menținerea mașinii conectate la priza de încărcare pentru a asigura încălzirea mașinii fără consumarea bateriei.

Bateria de 12 volți alimentează numeroase sisteme în cazul lui Mach-e, așa că descărcarea acesteia va lăsa mașina inutilizabilă. În acest moment, aplicația FordPass rapoartează că mașina se află în „deep sleep”, de unde și denumirea de „deep sleep of death”.

Ford Mach-e are probleme de software. Mașina poate deveni inutilizabilă

Ford a confirmat recent problema, arătând că este una care ține de software. Chiar dacă este vorba de software, problema nu poate fi rezolvată printr-un update over-the-air, astfe3l că mașina trebuie dusă într-o reprezentanță.

Desigur, este posibil să „dai curent” bateriei de 12 volți, la fel cum poți face în cazul oricărei mașini obișnuite, dar în cazul lui Ford Mach-e este mult mai complicat. Bateria de 121 volți este amplasată sub portbagajul frontal al mașinii, dar capota poate se deschide electric, folosind tensiunea furnizată de bateria de 12 volți.

În cazul descărcării bateriei, Ford a prevăzut posibilitatea de a demonta un panou din bara față pentru a accesa două borne pentru a declanșa deschiderea capotei. Apoi, cu capota deschisă, trebuie să demonteze un alt panou din portbagajul frontal pentru a ajunge la baterie.

Din fericire, Ford asigură asistență gratuită celor afectați de această problemă în cazul în care au nevoie să ducă mașina în service. Potrivit Ford, problema va fi rezolvată definitiv printr-un update de software disponibile în a doua jumătate a anului, care va schimba modul în care este alimentată bateria de 12 volți din bateria de înaltă tensiune.

Problemele de software au afectat nu doar Ford, ci și alți producători tradiționali la trecerea spre mobilitatea electrică. Și Volkswagen a avut probleme mari cu ID.3, al cărui software a dus la amânarea lansării modelului.

sursa: The Verge

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide