Ford Puma ST primește cea mai puternică versiune a motorului EcoBoost de 1,0 litri

Autor: Bogdan Bârliga 08 mart. 2023 Știri auto

Ford introduce în gama Puma ST cea mai puternică versiune a motorului EcoBoost de 1,0 litri cuplat la o transmisie automată cu șapte trepte. Sistemul de propulsie mild-hybrid dezvoltă o putere maximă de 170 CP, iar trenul de rulare este similar cu cel folosit pentru modelul Puma ST 1.5.

Noua versiune Ford Puma ST se numește Powershift și dispune de un sistemul mild-hybrid de 48 de volți cu un motor de 1,0 litri capabil să ofere putere maximă de 170 CP și un cuplu maxim de 248 Nm. Propulsorul este cuplat la o cutie automată cu dublu-ambreiaj, cu șapte trepte, care permite schimbarea rapoartelor prin intermediul clapetelor de pe volan. Noua versiune Puma ST Powershift preia întregul tren de rulare de la Puma ST 1.5 EcoBoost și toate setările specifice de performanță. Cu acest nou propulsor Puma ST Powershift poate să accelereze de la 0 la 100 km/h în 7,4 secunde.

Sistemul mild-hybrid utilizat pentru Puma ST Powershift activează recuperarea energiei mai rapid decât la alte versiuni și permite o reîncărcare mai rapidă a acumulatorului litiu-ion. Demarorul integrat (cu rol de generator) poate susține o perioadă mai lungă de creștere a cuplului la accelerații și aduce un nivel de performanță îmbunătățit în regimul de turații joase ale motorului. În plus, recuperarea mai accentuată a energiei cinetice permite un plus de 10 CP din partea sistemului mild-hybrid. Sistemul de propulsie aduce un plus de circa 10% la nivel de putere maximă, comparat cu versiunea de 155 CP a motorului 1.0 EcoBoost.

Transmisia Powershift cu șapte trepte are integrat un software pentru a maximiza performanța

Dezvoltată special pentru a funcționa împreună cu motoarele Ford EcoBoost Hybrid de 1,0 litri, transmisia Ford Powershift cu șapte trepte are integrat un software special pentru a maximiza performanța în cazul versiunii Puma ST Powershift. În modul complet automat, cutia de viteze cu dublu ambreiaj oferă o schimbare lină a treptelor în special în traficul aglomerat. Dar pentru a exploata potențialul motorului cutia de viteze permite retrogradarea imediată a până la trei trepte atunci când șoferul are nevoie de accelerații rapide. Cu modul Sport activat, transmisia menține cuplate treptele inferioare pentru mai mult timp, cu rolul de a facilita o reacție mai dinamică la apăsarea pedalei de accelerație. În plus, padelele de pe volan permit controlul manual pentru schimbarea treptelor de viteză. Cutia de viteze Powershift integrează și funcția Stop & Go, partea a Adaptive Cruise Control, care poate opri vehiculul complet în traficul bară-la-bară și poate reporni automat dacă durata opririi este mai mică de trei secunde.

Trenul de rulare de care dispune Puma ST Powershift este același cu cel al versiunii Puma ST, cu o punte spate de tip Twist-Beam, iar bara anti-ruliu spate are un diametru de 28 mm (24 mm pentru puntea față). Noua versiune Puma dispune de arcurile patentate Force Vectoring: acestea sunt neuniforme, nu se pot schimba între ele și absorb direct toate forțele vectoriale apărute în viraje pentru o rigiditate laterală superioară. Arcurile lucrează în tandem cu amortizoarele față și spate Hitachi, cu două tuburi reactive, care oferă rigiditatea necesară pentru un control îmbunătățit al caroseriei, dar și capacitatea de a filtra imperfecțiunile mai mici ale drumului pentru un rafinament superior la viteze ridicate. Performanța de frânare a fost îmbunătățită prin echiparea cu discuri față de 325 mm cu 17% mai mari în diametru față de specificația standard de la Puma.

Ford Puma ST Powershift beneficiază de un spoiler spate mare, poziționat pe plafon și un difuzor spate distinct, alături de grilele față ST. Noua versiune poate fi comandată cu vopseaua Azura Blue combinată cu nuanța negru lucios pentru plafon.

Prezentare VIDEO pentru modelul Ford Puma ST Powershift:

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Ford


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide