Ford testează faruri care pot proiecta semne de circulație pe carosabil – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 16 aug. 2022 Știri auto

Ford testează noi faruri care pot proiecta semne de circulație pe carosabil. Noua tehnologie este menită să mențină șoferii atenți la drum.

Una dintre cele mai utile funții ale mașinilor noi ar putea fi chiar head-up display-ul. Cu ajutorul acestuia, informațiile sunt proiectate chiar în fața șoferului. Astfel, el nu mai trebuie să își ia ochii de la drum. Acum, Ford vrea să implementeze o nouă tehnologie. Aceasta se va baza pe farurile automobilelor. Noua tehnologie poate proiecta direcții, limite de viteză sau informații meteo pe șosea, astfel încât privirea șoferului să rămână fixată pe drumul înainte.

Condusul pe timp de noapte poate fi mai riscant. În Marea Britanie, 40% dintre coliziuni au loc în întuneric, chiar dacă sunt mult mai puțini oameni care conduc noaptea. Acest risc este crescut ori de câte ori un șofer își ia ochii de la drum. Un vehicul care circulă cu 90 km/h acoperă 25 de metri pe secundă. Acest lucru înseamnă că o scurtă privire asupra navigației de pe ecranul mașinii poate duce la „conducerea orb” timp de zece metri sau mai mult. Pe un drum neluminat, acest lucru ar putea însemna pierderea unui semn important sau a unei schimbări de direcție.

Ford vrea un head-up display generat de faruri

Proiectarea informațiilor pe șosea folosind faruri de înaltă rezoluție ar putea aduce beneficii și altor utilizatori ai drumului. De exemplu, o trecere de pietoni ar putea fi proiectată pe drum. Aceasta ar fi utilă atât pentru vederea șoferului, cât și a pietonului. Un lucru important, mai ales în situațiile în care marcajele rutiere existente sunt estompate sau neclare. Alte posibilități includ afișarea unei căi pe care șoferul trebuie să o urmeze pentru a se asigura că bicicliștii sunt depășiți la o distanță sigură.

Tehnologia ar putea oferi șoferului informații despre schimbările vremii. Aspecte precum ar fi căderea zăpezii, ceața, condițiile alunecoase sau un drum înghețat în față. Conectarea farului la sistemul de navigație ar putea afișa virajele viitoare, în timp ce lățimea vehiculului ar putea fi proiectată pe șosea, ajutând șoferul să judece dacă vehiculul va intra printr-un gol sau într-un spațiu de parcare.

„Ceea ce a început în glumă cu un proiector și un perete gol ar putea duce tehnologiile de iluminat la un nivel cu totul nou. Există acum potențialul de a face mult mai mult decât simpla iluminare a drumului din față, pentru a ajuta la reducerea stresului implicat în conducerea pe timp de noapte. Șoferul poate obține informații esențiale fără a fi nevoie să-și ia ochii de la drum”, Lars Junker, caracteristici și software, Sisteme avansate de asistență pentru șofer, Ford Europa.

Sursa: Ford

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Ford


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide