Formula 1: Caravana Marelui Circ poposește la Imola pentru prima cursă europeană din 2022

Autor: Mihai Morcovescu 22 apr. 2022 Știri auto

Marele Premiu de Formula 1 al regiunii Emilia-Romagna, a patra cursă din 2022, va avea loc la acest sfârșit de săptămână, la Imola. Va fi primul Grand Prix european din acest sezon, după Bahrain, Arabia Saudită și Australia. De asemenea, va fi primul week-end din acest an în care se va disputa o cursă de sprint, după introducerea sistemului în 2021.

Leclerc pornește cu prima șansă în fața tifosilor italieni

Cursa de anul trecut a fost câștigată de Max Verstappen, cel care avea să se încununeze campion mondial la finalul sezonului. Pilotul celor de la Red Bull Racing s-a impus în fața britanicilor Lewis Hamilton și Lando Norris, la capătul unei curse plină de incidente.

În acest an, lupta se va da, cel mai probabil, tot între Ferrari și Red Bull Racing. La fel ca în precedentele trei curse din acest sezon, Charles Leclerc – liderul detașat la „general” – și Max Verstappen se vor lupta pentru victorie.

Nu trebuie eliminați din ecuație colegii celor doi, Carlos Sainz și Sergio Perez, care pot profita în orice moment. De asemenea, piloții Mercedes-AMG, Lewis Hamilton și George Russell, pot ataca podiumul așa cum au făcut-o în ultimele două curse.

Avantajul celor de la Ferrari l-au reprezentat până acum virajele lente și perioadele de accelerație. De partea cealaltă, monoposturile Red Bull au o viteză de vârf mai mare, fiind avantajate pe liniile drepte lungi.

La Imola, sectorul 1 este unul de mare viteză, cu una dintre cele mai lungi linii drepte din calendar. Sectorul al doilea este caracterizat de o forță de apăsare aerodinamică ce recompensează accelerația și de viraje lente legate de linii drepte relativ scurte. Un factor determinant va fi și vremea, care poate influența strategiile echipelor, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

Ce este o cursă sprint de calificare și ce modificări au fost aduse în 2022?

Formula 1 a adoptat în 2021 un format de „cursă sprint de calificare” pe distanța a 100 de kilometri, care durează circa 25-30 de minute. Aceasta se desfășoară sâmbăta, în trei week-end-uri de F1.

Prima cursă sprint de calificare din 2022 va avea loc la Imola. Celelalte două sunt programate în Austria (9 iulie) și în Brazilia (12 noiembrie). Anul trecut am avut astfel de curse sprint la Silverstone, Monza și Interlagos.

Formatul unui week-end în care avem cursă sprint de calificare este același din 2021. Astfel, vineri, de la ora 14:40, va avea loc prima sesiune de antrenamente libere. Apoi de la ora 18:00, vor urma calificările în urma cărora se va stabili grila de start în cursa de sprint.

Cea de-a doua sesiune de antrenamente libere este programată sâmbătă, de la ora 13:30, urmată de cursa sprint (17:30). Primii trei clasaţi în calificările sprint vor primi puncte în clasamentul piloţilor.

Spre deosebire de anul trecut, în 2022, aceștia vor fi premiați astfel: 8 puncte pentru locul 1, 7 puncte pentru locul 2, 6 puncte pentru locul 3 și așa mai departe până la 1 punct pentru locul 8.

Rezultatele cursei de sprint vor determina grila de start pentru cursa de duminică. Startul în Marele Premiu de la Imola se va da în ziua de 24 aprilie, la ora 16:00.

Ayrton Senna, omagiat la Imola

Circuitul „Autodromo Enzo e Dino Ferrari” a găzduit pentru prima dată o cursă oficială de F1 în 1980. În total, la Imola s-au disputat 27 de Mari Premii, până în 2006. Circuitul a revenit în Formula 1 ca loc de disputare a Grand Prix-ului regiunii Emilia-Romagna, în 2020.

Însă, legendarul circuit din San Marino a rămas în sufletul fanilor ca fiind locul unde și-a pierdut viața Ayrton Senna, în 1994. A fost un week-end negru. Cu o zi înainte, își pierdea viața austriacul Roland Ratzenberger ca urmare a unui accident suferit în timpul calificărilor.

Muzeul Ayrton Senna din Imola va expune în week-end-ul de cursă un monopost unicat. Este vorba despre un vechi monopost McLaren, care a fost transformat într-o operă de artă denumită „Senna Now” și care este, desigur, un omagiu adus fostului marel pilot brazilian.

Sursa: Formula 1

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Formula 1


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide