Schimbare majoră în Formula 1. Apar curse sprint în locul sesiunilor clasice de calificări

Autor: Elena Luchian 27 apr. 2021 Știri auto

Apare o schimbare majoră în Formula 1. Vor avea loc curse sprint de calificare în locul sesiunilor clasice cu trei etape. Noul format a fost aprobat în unanimitate.

GALERIE FOTO

Actualul format de calificare din Formula 1 este urmat de zece ani. Acesta include o sesiune de calificări care se desfășoară, sâmbătă, cu 24 de ore înaintea cursei propriu-zise, pe parcursul a trei etape. Q1, la care participă toți piloții, durează 20 de minute. Șapte dintre ei nu vor avea acces în Q2, etapa de 15 minute. În Q1 ajung doar 10 piloți cu cei mai buni timpi în Q2. Grila de start pentru cursa de duminică este stabilită în funcție de rezultatele din calificări.

Federația Internațională de Automobilism (FIA) face eforturi pentru a face calificările mai interesant și propune un format nou. Acesta va fi implementat la trei curse din acest sezon.

Astfel, va avea loc o cursă sprint de calificare, pe o distanță de 100 de kilometri. Pe durata cursei, piloții nu vor fi nevoiți să intre la boxe și vor avea posibilitatea folosirii sistemului DRS.

Dispar și cele două sesiuni de antrenamente libere de vineri. În locul lor, va avea loc o sesiune de calificare, care va stabili grila de start în cursa de sprint. Astfel, grila de start în cursa propriu-zisă, programată să aibă loc duminică, va fi stabilită pe baza rezultatelor înregistrate de piloți în cursa sprint.

Rezultatele din noile curse sprint din Formula 1 vor fi punctate

În urma acestei curse, piloții vor fi notați astfel: 3 puncte pentru primul, 2 puncte pentru al doilea, iar cel de-al treilea va primi un punct.

Nu s-a stabilit încă la ce curse va fi adoptat noul format. Surse din cadrul conducerii Marelui Circ vorbesc despre două curse sprint în Europa și una în afara Bătrânului Continent.

Lewis Hamilton și ceilalți piloți se vor alinia la Portimao, în Portugalia, pe 2 mai.

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide