Gabriela Firea oferă taximetriştilor vouchere de 3.000 de euro pentru înlocuirea maşinilor poluante

Autor: Cristian Agatie 17 sept. 2019 Știri auto
Gabriela Firea oferă taximetriştilor vouchere de 3.000 de euro pentru înlocuirea maşinilor poluante

Primarul Gabriela Firea a declarat, în cadrul şedinţei Consiliului General, că este important ca taximetriştii să primească eco-vouchere, deoarece aceştia fac aproximativ 150 de kilometri pe zi şi majoritatea maşinilor sunt poluante.

„Aşa cum ştiţi, Capitala dar şi alte câteva oraşe importante din ţară au primit avertisment de infringement de la Comisia Europeană. Nu doar de frica sumelor pe care urmează să le plătim dacă se activează infringementul, dar pentru viaţa şi sănătatea locuitorilor din municipiul Bucureşti, cât şi pentru turiştii care ne vizitează, cred că trebuie să luăm foarte în serios, aşa cum am făcut-o şi în ultimii doi-trei ani problema poluării şi să venim cu proiecte ţintite şi propuneri concrete. Astăzi propun dezbaterii şi aprobării Consiliului General un proiect de denumit Rabla pentru taximetre. Este vorba despre acordarea de sprijin financiar în valoare de 3.000 de euro în lei la cursul BNR tuturor taximetriştilor care deţin în acest moment autoturisme poluante. Trebuie să recunoaştem faptul că un cetăţean care are un autoturism poluant face două-trei maximum patru drumuri pe zi în medie potrivit analizelor pe care le avem de la Direcţia de Transporturi, adică 30 de km într-o zi, pe când un taximetrist poate să ajungă şi la 150 de km pe zi”, a spus Gabriela Firea.

Primarul general a afirmată că din totalul de 10.055 de licenţe pe care le are municipiul Bucureşti, 7.500 sunt legale şi regulamentare, celelalte fiind în diverse stadii litigioase.

„Din aceste 7.500 de taximetre, 5.500 sunt poluante. Aici încearcă proiectul nostru să rezolve problema poluării şi ţintim direct din 1 ianuarie 2020 acordarea a 3.000 de eco-vouchere pentru taximetre în programul Rabla taxi urmând ca anul următor să fie acordate şi celelalte 2.500 de eco-vouchere pentru taximetre”, a mai spus primarul general.

”Acordarea de eco-voucher se va face, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, la cerere, o singură dată pentru un transportator autorizat care deţine o autorizaţie taxi / un număr de autorizaţii taxi eliberate de Autoritatea de Autorizare din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, pe perioada de valabilitate a acesteia/acestora. Eco-voucherul nu este transmisibil şi are termen de valabilitate maxim 6 luni. Condiţiile de acordare a eco-voucherelor se vor stabili prin regulament”, se arată în proiectul adoptat.

Firea consideră că deşi efortul financiar ar putea fi caracterizat ca fiind mare, acesta este important pentru sănătatea locuitorilor. Impactul bugetar este de circa 9 milioane de euro. Sumele necesare implementării şi finanţării programului sunt asigurate din alocaţii bugetare şi/sau alte fonduri legal constituite cu această destinaţie. Eco-voucherele vor putea fi utilizate pentru a achizitiona autoturisme noi cu norme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii – EURO 6, non-diesel, hibride sau electrice.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor

Comentarii
Inchide