Garajul Ciclop, un simbol al Bucureștiului interbelic, este de vânzare

Autor: ProMotor 11 nov. 2019 Știri auto

Garajul Ciclop, situat pe bulevardul Gheorghe Magheru, a fost scos la vânzare de proprietarii actuali, alături de clădirea care adăpostește cinematograful Scala, care face parte din același ansamblu arhitectural. Anunțul a fost postat pe site-ul Artmark Historical Estate.

Clădire de referință pentru modernismul bucureștean, Garajul Ciclop a fost prima parcare supraetajată din România și primul imobil european ridicat cu sistem anti-seismic pe role. Interiorul dezvăluie o concepție structurală remarcabil de modernă pentru momentul construirii, fiind organizat în jurul unui atrium ce se desfășoară pe înălţimea a patru etaje, cu două rampe laterale pentru accesul mașinilor. Structura de rezistență este realizată integral din beton armat.

La 1915, terenul din Bulevardul Brătianu 42 colț cu C. A. Rosetti se afla în proprietatea lui Dumitru Marinescu Bragadiru (1842-1915), ajuns al treilea industriaș al Europei la început de secol XX. În 1923, moștenitorii săi devin proprietari în indiviziune ai imobilului, compus din clădire și teren de 3600 mp. La 8 martie 1928 se semnează contractul de închiriere între aceștia și Societatea Comanditară CICLOP pentru „o parte din imobilul situat în Bulevardul Brătianu 42”. Societatea chiriașă se obliga să construiască o clădire de beton armat cu 4 etaje plus subsol, pe o suprafață de aproximativ 1350 mp. Imobilul este dat în folosință la 29 aprilie 1930. În 1938, se eliberează autorizația de construire pentru deschiderea unei cafenele la parter, cu vedere spre atelierele auto.

Clădirea a avut funcțiunea inițială de garaj supraetajat și atelier auto, în primă fază fiind construite cinci niveluri. Subsolul găzduia spații de parcare și tehnice, la parter se aflau spații comerciale și atelierul auto, iar la etaje spații de parcare și tehnice. În 1940 se adaugă două niveluri – 5 și 6, care vor funcționa ca spații de birouri. Imobilul a fost naționalizat în 1950. În 2001, garajul CICLOP a fost retrocedat parțial moștenitorilor Bragadiru, iar în 2015 retrocedat reîntregit în proporție de 100%.

Garajul Ciclop se poate vinde individual sau la pachet cu Cinematograful Scala, parte a aceluiași ansamblu arhitectural. Prețul de vânzare nu a fost comunicat, fiind oferit doar la cerere potențialilor cumpărători.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Andrei Mărgulescu / Artmark Historical Estate



Comentarii
Inchide