Hidrogenul va salva motorul termic. Primele teste au arătat rezultate promițătoare

Autor: George Cristea 23 mart. 2021 Știri auto

Hidrogenul va salva motorul termic într-un viitor în care emisiile de carbon vor deveni la fel de bine văzute ca și cele de gaz sarin. Primele teste au arătat rezultate promițătoare, cu o eficiență ridicată și emisii aproape nule.

Intră în Galeria FOTO

Compania canadiană Westport Fuel Systems a confirmat pornirea cu succes și testarea unui nou motor cu ardere internă care folosește hidrogenul drept combustibil. Noul motor folosește sistemul High Pressure Direct Injection (HDPI) 2.0 dezvoltat de compania canadiană și ar putea deschide calea către aplicații comerciale în domeniul camioanelor grele și al altor aplicații heavy-duty, cum sunt mineritul, transporturile maritime și feroviare.

Westport Fuel Systems vede motoarele termice alimentate cu hidrogen ca fiind mult mai accesibile decât sistemele de propulsie cu pile de combustie sau cele electrice alimentate cu baterii. Mai mult, noul motor ar putea înlocui cu succes în special motoarele diesel din cele mai poluante aplicații.

„Chiar dacă mai este mult de lucru, rezultatele primului test sunt promițătoare. Acestea demonstrează versatilitatea sistemului nostru de injecție HDPI 2.0 în utilizarea diverșilor combustibili gazoși și reducerea pe termen lung a emisiilor de carbon”, a declarat Deavid Hohnson, CEO al Westport Fuel Systems.

Intrând ceva mai mult în detalii, inginerul-șef al programului Scott Baker a spus că motorul experimental a atins puterea nominală și cuplul maxim preconizate la câteva ore de la pornire. Acesta a mai spus că testul practic a arătat că motorul s-a comportat exact așa cum au prezis simulările realizate pe computer. În plus, primele rezultate arată o eficiență comparabilă cu a sistemelor Fuel-Cell în aplicațiile grele.

Hidrogenul va salva motorul termic. Rezultate promițătoare

În prezent, hidrogenul este transformat în curent electric prin intermediul pilelor de combustie. Sistemul de propulsie este, din acest punct de vedere, 100% electric. Totuși, motorul cu ardere internă alimentat cu hidrogen nu este considerat ca având emisii zero, dat fiind că în procesul de ardere are nevoie de cantități mici de combustibil fosil pentru a putea funcționa eficient. Reducerea de emisii de carbon față de un motor diesel echivalent este însă de circa 98%.

Testarea primului motor cu ardere internă alimentat cu hidrogen deschide noi perspective în ceea ce privește utilizarea motoarelor termice în viitor. În plus, implementarea acestei soluții va fi mult mai ieftină decât sistemele cu pile de combustie sau cu baterii în cazul aplicațiilor grele, în condițiile unei eficiențe comparabile.

O nouă metodă de transport al hidrogenului la presiune atmosferică este în dezvoltare la o companie finanțată de Hyundai, ceea ce ar permite utilizarea nu doar a motoarelor termice, ci și a sistemelor de alimentare cu combustibil existente. România va deveni în curând producător de hidrogen din surse regenerabile, ceea e va deschide în continuare calea pentru o tranziție spre mobilitatea cu emisii zero sau aproape zero.

Dezvoltarea unui motor comercial alimentat cu hidrogen va continua, iar primele rezultate tehnice urmează să fie prezentate la finalul lunii aprilie, în cadrul Vienna Motor Symposium.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide