Honda Civic Type R atinge 290 km/h fără modificări – VIDEO

Autor: George Cristea 26 aug. 2020 Știri auto

Honda Civic Type R poate atinge o viteză maximă de 290 km/h, și asta fără modificări ale motorului. Au dovedit-o francezii de la L’Argus, care au și filmat această încercare.

Intră în Galeria FOTO

O vorbă favorită a celor mai în vârstă este că „nu se mai fac lucrurile cum se făceau”. Este parțial adevărat, chiar și în lumea auto. Astăzi nu se mai vorbește de calitate, ci de „calitate percepută”, iar conceptul de „planned obsolescence” guvernează orice produs încă din faza de proiect. Este valabil și pentru viteza maximă a mașinilor. Exista o vreme în care producătorii nu manipulau acest parametru, dar acum, cele mai multe mașini sunt limtate la 250 km/h. În cazul modelelor Volvo, chiar la 180 km/h.

Din fericire, unii producători încă oferă modele care trec de această barieră, asupra căreia au căzut cu toții de acord în anii ’90. Un exemplu este Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, care poate atinge 307 km/h, sau modelul din titlu – Honda Civic Type R, care în versiunea de bază ajunge la 272 km/h.

Cum poate Honda Civic Type R să atingă 290 km/h?

Cei de la L’argus au fost curioși la ce viteză maximă poate ajunge Honda Civic Type în versiunea Limited Edition, produsă în numai 600 de exemplare, dintre care doar 100 au ajuns în Europa. Aceasta este mai ușoară cu 47 kg decât un Civic Type R banal, această reducere datorându-se, printre altele, eliminării sistemului de infotainment și a celui de climatizare.

În videoclip se poate observa că jurnaliștii francezi ajung la viteza impresionantă de 290 km/h, destul de departe de cea specificată, de 272 km/h. Acest record se poate datora unui cumul de factori – vânt din spate, șosea în pantă sau o imprecizie a odometrului – de la 272 la 290 km/h diferența est de numai 6%, încadrându-se în marja de eroare normală.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide