Iei amendă dacă îți duci soțul/soția cu mașina la serviciu în timpul carantinei generale? Poliția explică

Autor: ProMotor 30 mart. 2020 Știri auto
Iei amendă dacă îți duci soțul/soția cu mașina la serviciu în timpul carantinei generale? Poliția explică

Sunt doar zece motive pentru care poți să ieși din casă în timpul carantinei generale. Niciunul nu este transportul partenerului la birou. Dar iei amendă dacă îți duci soțul/soția cu mașina la serviciu? Poliția explică.

Pe pagina de Facebook a Poliției Române, autoritățile răspund unei întrebări primite de la mai mulți utilizatori ai rețelei de socializare care doresc să-și ducă soția sau soțul la serviciu în timpul carantinei generale. Polițiștii explică:

“Dacă apreciați că motivul deplasării este unul justificat, puteți face acest lucru completând declarația pe proprie răspundere raportat la prevederea din art. 1 litera d din Ordonanța Militară nr. 3 din 2020: deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Dar soțul/soția nu este nici copil, nici persoană vârstincă sau bolnavă sau cu dizabilități. Oamenii legii explică faptul că situațiile cuprinse în normă și în declarația pe proprie răspundere au caracter pur exemplificativ. Dar pentru a extinde posibilitățile, este necesar un motiv întemeiat.

Poliția Română susține că o astfel de situație ar putea fi justificată doar în cazul în care nu există mijloace de transport în comun către serviciul partenerului sau al partenerei sau dacă riscul expunerii la infectare este mai mare, ca atunci când deplasarea către locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpi de așteptare mari între stații și altele.

Adeverința de la serviciu nu este suficientă pentru șofer?

Adeverința de la serviciul șoferului/șoferiței nu acoperă situația în care acesta își duce soțul/soția la serviciu pe timpul carantinei generale. Aceea se referă exclusiv la interesul professional, inclusive între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.

Ambele persoane aflate la bord trebuie să aibă la ele câte o declarație pe proprie răspundere, care explică situația.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide