În cât timp vor circula autobuze fără șofer în Cluj-Napoca?

Autor: Marius Vișan 26 feb. 2021 Știri auto

Emil Boc a vorbit la sfârșitul acestei săptămâni despre proiectul pilot care vizează circulația unor autobuze fără șofer în orașul Cluj-Napoca.

Va fi primul oraș din România care va avea un asemenea autobuz. Proiect pilot va fi derulat de Primăria municipiului Cluj-Napoca și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).

În cel mult doi ani aceste autobuze vor fi văzute pe străzile din Cluj

„Când licitația va fi finalizată, probabil în această primăvară. E un semnal clar că orașul menține direcția verde, nepoluantă, dar și cu o componentă de inteligență artificială, care la Cluj are ingredientele succesului datorită clasei de talente de inovare pe care le avem. Este un climat propice pentru ceea ce înseamnă inovare, IT, inteligență artificială. De aici vor veni slujbele bine plătite ale viitorului. Acest autobuz va fi un prim semnal că acest oraș este racordat la timpul prezent şi viitor. Știți ce are Clujul ca avantaj uriaș față de alte orașe din România și se compară cu alte orașe mondiale? Universitățile crează ecosistemul de inovare. Oamenii din profesorii diferite, un arhitect, cu un IT, cu un medic, un muncitor de la asistență socială, elite din diverse domenii se întâlnesc și lucrează împreună. Acesta este marele avantaj al Clujului”, a spus Emil Boc la un radio local.

La începutul anului 2020, Primăria a semnat contractual cu UTCN pentru servicii de consultanță. Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei, iar UTCN va furniza consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice.

Autobuzele care se conduc singure vor avea o capacitate de 12 locuri

Reprezentanții Primăriei au anunțat că autobuzele fără șoferi ar urma să fie pe străzile Clujului în cel mult doi ani. Autobuzele au o capacitate destul de mica, de aproximativ 12 locuri, iar acestea vo circula în zonele centrale, unde nu ajung alte mijloace de transport.

Autobuzele ar urma să fie testate timp de un an, iar apoi proiectul ar putea fi extins cu fonduri europene. Costul unui autobuz de acest fel este de aproximativ 350.000 de euro. Dacă acest proiect se va implementa, Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va avea astfel de autobuze, care sunt deja existente în Paris, Lyon sau Viena, scrie Monitoruldecluj.ro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Municipiul Cluj-Napoca / Facebook


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide