În ce condiții poate fi obținut permisul categoria C/CE la 18 ani – VIDEO

Autor: Adrian Somai 28 mart. 2023 Știri auto

Primăvara acestui an a adus cu sine modificarea Codului Rutier, ultimele schimbări dând posibilitatea obținerii permisului de conducere categoria C sau CE la vârsta de 18 ani, respectiv categoria D și DE la vârsta de 21 de ani. Sigur, pentru a putea face asta, tinerii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Despre cadrul legal în care se poate obține permisul de la aceste vârste a vorbit recent și Tavi Perțea pe canalul său de YouTube.

În primul și primul rând, polițistul Tavi Perțea ține să menționeze că în Codul Rutier este prevăzută în continuare vârsta de 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 și D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A, respectiv vârsta de 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb și Tv. Luna februarie a adus însă cu sine o adăugare a unor excepții de la această regulă din partea legiuitorului. Astfel, la articolul 20, după alineatul (4) sunt introduse două noi aliniate:

Alin. (5) – Prin excepţie de la vârsta minimă prevăzută la alin. (4) lit. d), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C şi CE se eliberează de la vârsta de 18 ani cu înscrierea în acesta a codului naţional pentru atestarea valabilităţii categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea certificatului de calificare profesională iniţială, denumit în continuare CPI, astfel cum acesta este reglementat prin art. 1 alin. (3) din Normele privind pregătirea şi atestarea profesională a anumitor categorii de conducători auto, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregătirea şi atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, sau cu înscrierea codului european armonizat privind deţinerea unui CPI.

Alin. (6) – Prin excepţie de la vârsta minimă prevăzută la alin. (4) lit. e), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D şi DE se eliberează de la vârsta de 21 de ani, cu înscrierea în acesta a codului naţional pentru atestarea valabilităţii categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea CPI sau cu înscrierea codului european armonizat privind deţinerea unui CPI.”

Urmarea cursului CPI este obligatorie pentru ca permisul să fie valabil

Așadar, legiuitorul a introdus o excepție de la limita de vârstă, așa cum spuneam și în rândurile anterioare. Atenție însă, aceste categorii nu sunt valabile fără cursul CPI, menționat, de asemenea, în rândurile precedente. Fără codul de bare care dovedește faptul că șoferul a urmat cursul CPI, acesta nu va putea conduce decât în prezența unui instructor sau a unui examinator. Certificatul de calificare profesională iniţială, denumit CPI, reprezintă dovada calificării profesionale iniţiale, şi poate fi obţinut conform prevederilor Normelor din Anexa nr. 2 la OMT nr. 1214/2015

În aceste condiții, șoferul care nu are vârsta legală stabilită prin Codul Rutier și conduce un astfel de vehicul încadrat în categoriile menționate, indiferent dacă face sau nu transport de marfă, și nu are în dreapta un instructor sau un examinator, i se va întocmi dosar penal în cazul în care nu are și cursul CPI finalizat. Practic, dacă acest curs CPI lipsește, categoriile în cauză nu sunt valabile decât după împlinirea vârstei de 21, respectiv 24 de ani.

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide