Industria auto investește 1.200 de miliarde de euro până în 2030 pentru un viitor electric

Autor: Adrian Somai 22 oct. 2022 Știri auto

În ultimii ani s-au investit sume considerabile în segmentul vehiculelor electrice, tot mai multe nume importante de pe scena auto globală indreptându-și atenția către această tranziție spre un viitor electric. Cursa electrificării pare să nu se oprească deloc, ba chiar din contră, producătorii auto urmând să investească și mai mulți bani în această direcție până la sfârșitul acestui deceniu.

Potrivit unei analize Reuters, marii constructori auto ai lumii intenționează să investească peste 1.200 de miliarde de euro până în anul 2030 pentru a dezvolta și pentru a produce vehicule electrice și baterii pentru acestea. De asemenea, o bună parte din aceste sume vor fi investite în dezvoltarea materiilor prime necesare pentru realizarea acestor mașini și baterii. Până la sfârșitul acestui deceniu, constructorii auto își propun o producție totală de 54 de milioane de vehicule electrice, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din producția lor totală de mașini.

Tesla vrea să producă 20 de milioane de mașini electrice

Cele mai ambițioase planuri în această direcție sunt cele ale lui Elon Musk, Tesla propunându-și asamblarea a 20 de milioane de vehicule electrice până în anul 2030. Recent, șeful Tesla a declarat că se lucrează intens la dezvoltarea unui vehicul de dimensiuni mai reduse, care ar urma să aibă un preț de producție la jumătate în raport cu Model 3 sau Model Y. În aceste condiții, este de la sine înțeles că Tesla plănuiește să investească câteva sute bune de miliarde de euro în această direcție.

Nici germanii de la Volkswagen nu se lasă mai prejos în această privință, constructorul european dorindu-și să își spele imaginea pătată în urma scandalului Dieselgate. Volkswagen vorbește despre investiții de peste 100 de miliarde de euro pentru dezvoltarea vehiculelor electrice. Totodată, VW își propune și construcția unor noi fabrici de baterii în Europa și în America de Nord.

Mai departe, Toyota urmează să investească 70 de miliarde de euro pentru a își electrifica portofoliul electric și pentru a produce mai multe baterii. În 2030, cei de la Toyota se așteaptă să vândă cel puțin 3.5 milioane de mașini electrice, ceea ce nu este deloc puțin. Mai mult deca atât, japonezii își propun mutarea întregii linii de modele premium Lexus pe segmentul vehiculelor electrice.

Mercedes-Benz a alocat cel puțin 74 de miliarde de euro pentru dezvoltarea modelelor electrice, iar Ford vrea să își majoreze investiția actuală de 50 de miliarde de euro. Totodată, BMW, Stellantis și General Motors urmează să investească fiecare cel puțin 35 de miliarde de euro în această direcție.

Sursa: Profit 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide