Industria auto, pusă pe butuci de criza de cipuri electronice. Care sunt cei mai afectați producători

Autor: George Cristea acum 3 luni Știri

Industria auto pare amenințată să fie pusă pe butuci de criza de cipuri electronice, care se acutizează cu fiecare moment. Cauzele acestei noi crize sunt diverse, de la conjunctură la proastele decizii economice. Iată care sunt cei mai afectați producători auto.

Intră în Galeria FOTO

Finalul anului 2020 avea să aducă, pe lângă euforia vaccinului anti-COVID, și o nouă criză majoră în industria auto. După ce momentele dificile din primăvară, cu închiderile de fabrici și livrări inexistente, producătorii de mașini și-au regăsit ritmul și au reușit să reducă decalajele față de anii trecuți. Acum, o altă problemă duce la încetinirea și chiar oprirea producției în numeroase fabrici de pe glob aparținând producătorilor auto.

De această dată, producătorii auto se confruntă cu o criză majoră de componente electronice, ceea ce împiedică păstrarea unui ritm optim pe liniile de fabricație. Cum mașinile moderne conțin multă electronică, procesul de fabricație este afectat pe scară largă.

Două cauze principale au condus la această situație: sancțiunile americane împotriva unor producători chinezi de cipuri, dar și cererea mai mare de laptopuri și console de jocuri în timpul pandemiei de coronavirus.

Criza de cipuri electronice: Ce producători sunt afectați

Lipsa cipurilor, care a surprins o mare parte din industrie şi care ar putea continua timp de mai multe luni, determină Ford Motor, Subaru şi Toyota Motor să reducă producţia în principal în Statele Unite. Printre producătorii de automobile afectaţi pe alte pieţe se numără Volkswagen, Nissan Motor şi Fiat Chrysler.

O fabrică Ford din Kentucky, care produce SUV-ul Escape, a fost nevoit să oprească activitatea din cauza lipsei unui cip care face parte din sistemul de frânare al vehiculului, a spus un oficial al sindicatului din uzină. De asemenea, Ford va opri fabricarea modelului Focus dintr-o uzină germană, timp de o lună, începând de săptămâna viitoare, din cauza lipsei de cipuri.

Volkswagen a precizat luna trecută că va trebui să ajusteze producția în uzinele din China, America de Nord și Europa în acest trimestru. Modificările vor afecta producția celui mai vândut model, VW Golf, precum și modelele de la mărcile Audi, Skoda și Seat. Potrivit analiștilor UBS, cel mai mare producător auto din lume ar putea pierde aproximativ 4% din producția trimestrială globală, ca urmare a deficitului de componente.

„Facem tot ce ne stă în putință pentru a reduce la minimum pierderea pentru a ne asigura că livrările normale către clienți pot fi reluate cât mai repede posibil, a spus managerul de achiziții al Grupului Volkswagen, Murat Aksel.

sursa: Digi24.roComentarii
Inchide