Ineos Grenadier, povestea mașinii pe care nimeni nu vrea să o construiască

Autor: Elena Luchian 24 iul. 2020 Știri auto

Mai mulți prieteni la o halbă de bere în barul Grenadier din Londra. Așa a început povestea. Este povestea unui off-roader pur-sânge. În loc de „A fost odată”, începem cu un nume: Sir Jim Ratcliffe, șeful gigantului din industria chimică Ineos.

GALERIE FOTO

Ineos Grenadier trebuia să fie robust, pătrățos, capabil să înfrunte orice teren. Un off-roader de modă veche, pentru care nu contează imaginea, ci abilitatea. Peste 200 de ingineri lucrează la acest proiect. Dar drumul este unul anevoios. Un off-road veritabil.

În 2015, Jaguar Land Rover a anunțat că legendarul Defender iese din producție. Miliardarul britanic Jim Ratcliffe a vrut să cumpere drepturile pentru construirea modelului. Știa că JLR pregătește un Defender modern, ceea ce ar fi însemnat un gol lăsat de dispariția vechiului model. Compania a refuzat însă, să-l lase să repornească producția. Astfel, Sir Ratcliffe a recurs la a-și construi propriul său Defender. Așa a luat naștere proiectul Ineos Grenadier. Este un tribut adus legendarului Defender. De 3 ani încearcă omul de afaceri să găsească o uzină pentru viitorul său off-roader.

Unde se va construi Ineos Grenadier până la urmă?

Un gigant în industria chimică, Ineos nu avea resursele pentru a construi o mașină. A luat naștere Ineos Automotive în 2017, iar Ratcliffe a căutat cu disperare un partener.

La sfârșitul lui 2019, atunci când Daimler a anunțat că intenționează să vândă uzina smart din Hambach, Franța, Ratcliffe ar fi făcut o ofertă. Negocierile continuă și acum, după 7 luni. Englezul mai are două. Este vorba despre un centru de producție din Portugalia, unde s-ar putea construi șasiul și caroseria, și de o uzină în Țara Galilor, unde ar urma să se asambleze modelul.

Deloc surprinzător, etapa de dezvoltare se realizează la uzina Magna Steyr din Austria, acolo unde se construiește, de mai bine de patru decenii, Mercedes-Benz Clasa G.

Șeful diviziei de design de la Ineos Automotive, Toby Ecuyer, spune că s-a inspirat de la modele precum Jeep Wrangler, Toyota Land Cruiser, Nissan Patrol, Ford Bronco și Mercedes-Benz Unimog. Grenadier pare însă a fi o copie fidelă a lui Land Rover Defender. Acesta va fi disponibil în două versiuni de caroserie: SUV și pick-up (vezi GALERIA FOTO)

Grenadier va fi pus în mișcare de motoare de proveniență BMW. Clienții vor putea alege un motor turbo diesel de 3.0 litri cu șase cilindri în linie sau o unitate turbo pe benzină, tot de 3.0 litri. Ambele vor fi cuplate la o transmisie automată cu opt rapoarte și la un sistem de tracțiune integrală permanentă. Modelul va fi echipat și cu o cutie de transfer.

Dacă totul merge conform planurilor magnatului Jim Rattcliffe, primul Ineos Grenadier ar trebui să iasă pe porțile uzinei – oricare ar fi aceea – anul viitor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide