Înmatriculare 2020: Reguli noi pentru înmatricularea și radierea mașinilor

Autor: George Cristea 14 iul. 2020 Știri auto
Înmatriculare 2020: Reguli noi pentru înmatricularea și radierea mașinilor

Înmatriculare 2020: Apar reguli noi pentru înmatricularea și radierea mașinilor. După ce a fost anunțat de ministrul de Interne Marcel Vela, ordinul care simplifică procedura de înmatriculare, înregistrare, radiere sau eliberarea autorizațiilor de circulație provizorie a intrat în dezbatere publică.

Proiectul de ordin al MAI aduce schimbări majore în procedurile de înmatriculare și radiere a vehiculelor. Poate cea mai importantă modificare este posibilitatea oferită dealerilor care comercializează mașini noi să se se ocupe de înmatricularea directă a mașinilor comercializate. Dealerii vor derula această procedură în numele cumpărătorilor, fiind necesară o procură notarială în acest sens. Cu siguranță, acest serviciu va fi oferit contra cost, la cererea clienților.

Înmatriculare 2020: Reguli noi la schimbarea proprietarului mașinii

Potrivit Avocatnet.ro, modificări importante apar și în ceea ce privește transcrierea dreptului de proprietate, pentru cei care își vând mașina și cei care o cumpără). Astfel, nu va mai fi nevoie de fișă de înmatriculare, ci de dovada înregistrării la organul fiscal pe numele proprietarului/utilizatorului, iar în certificatul de înmatriculare al fostului proprietar nu va mai fi trecută transmiterea dreptului de proprietate.

În procedură va apărea reglementată situația în care solicitantul operațiunii de înmatriculare a păstrat anterior o combinație a numărului de înmatriculare. Acesta va aduce plăcuțele la înmatriculare, alături de documentele necesare, dar acestea vor putea să îi fie reținute dacă nu îndeplinesc cerințele impuse de lege sau dacă combinația numărului de înmatriculare nu a fost restricționată conform legii, între timp.

Și, dacă tot suntem la plăcuțe, proiectul de ordin prevede că titularul certificatului de înmatriculare sau înregistrare este obligat să solicite eliberarea unei/unor plăcuțe cu număr de înmatriculare sau înregistrare în locul celor furate, pierdute sau deteriorate, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a intervenit una dintre aceste situații.

În ce condiții va fi eliberată autorizația de circulație provizorie?

Dacă mașina care se dorește a fi înmatriculată a mai fost înmatriculată într-un alt stat, la eliberarea autorizației de circulație provizorie se vor depune și documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine. De asemenea, va trebui adus și originalul documentului care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, nu doar copia. Dacă nu pot fi aduse documentele de înmatriculare din statul străin, se va autoriza provizoriu circulația pentru cel mult cinci zile, fără a se depăși însă data la care expiră asigurarea obligatorie auto.

Potrivit ordinului, eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare și solicitarea de păstrare a numerelor se vor putea face și electronic, fără deplasări la direcțiile locale, dar pentru asta va trebui ca DRPCIV să implementeze pe site-ul propriu această posibilitate. Pentru eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare nu va mai trebui adusă cartea de identitate a mașinii (CIV).

Simplificarea procedurii de înmatriculare a mașinilor fusese anunțată vineri de ministrul de interne Marcel Vela. Acesta îndeplinea astfel dorința premierului Ludovic Orban, care solicitase acest lucru încă din luna ianuarie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock



Comentarii
Inchide