Înmatriculare 2021: Cum se înmatriculează mașinile deținute în coproprietate de mai multe persoane

Autor: Cristian Agatie 15 oct. 2021 Știri auto

Există cazuri în care o mașină are mai mulți proprietari, fie pentru că a fost cumpărată de soți, fie că a fost moștenită de mai mulți succesori. Iată cum se înmatriculează mașinile deținute în coproprietate de mai multe persoane.

Intră în Galeria FOTO

Nu întotdeauna legislația are prevederi clare pentru fiecare situație particulară întâlnită în practică. Totuși, practica poate face ca aceste situații particulare să devină ceva obișnuit, iar deciziile luate într-un caz particular să devină apoi aplicabile în alte situații asemănătoare. Un caz banal este atunci când mai multe persoane dețin în coproprietate o mașină, iar certificatul de înmatriculare nu permite trecerea mai multor persoane la rubrica deținătorului. Potrivit unei clarificări trimise de DRPCIV către redacția Avocatnet.ro, înmatricularea se face în acest caz pe numele unui singur coproprietar.

Legislația nu este foarte clară în acest sens. Potrivit Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr. 1.501/2006, înmatricularea, înregistrarea și autorizarea provizorie sau pentru probe se efectuează „pe numele proprietarului de vehicul”. Totuși, conform Ordinului MAI 1.454/2006, care stabilește forma, dimensiunile și conținutul certificatului de înmatriculare și ale celui de înregistrare, în certificatul de înmatriculare nu există rubrici destinate înscrierii datelor tuturor coproprietarilor unei mașini.

Cum se înmatriculează mașinile deținute în coproprietate: Clarificări DRPCIV

În acest sens, clarificarea celor de la DRPCIV arată că „în măsura în care vehiculul în cauză este deținut în coproprietate, operațiunea de înmatriculare se va efectua pe numele unuia dintre coproprietari”. Așadar, înmatricularea unei mașini poate fi făcută pe numele unei singure persoane, indiferent de numărul coproprietarilor, datele acesteia fiind înscrise în rubrica C.2 a certificatului de înmatriculare (Proprietarul vehiculului), „fără a exista posibilitatea înscrierii datelor tuturor persoanelor care au calitatea de coproprietar al vehiculului”.

Legislația permite totuși menționarea unei alte persoane în certificatul de înmatriculare, la cererea expresă a proprietarului unui vehicul. În acest caz, trebuie specificată clar calitatea în care aceasta persoană (sau persoane) poate/pot utiliza vehiculul. Un caz banal este atunci când mașina este luată în leasing, iar ca proprietar este trecută în talon societatea de leasing, în timp ce utilizatorul este trecut într-o rubrică separată.

Pentru înscrierea în certificatul de înmatriculare a unei persoane care poate folosi mașina în baza altui drept în afara celui de proprietate, solicitantul trebuie să depună o cerere la autorități, în care trebuie să menționeze explicit acest lucru, însoțită de documentele necesare înmatriculării, actul de identitate și de documentul care atestă dreptul în virtutea căruia face această cerere (contract de închiriere, comodat etc.).

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide