Înmatriculare 2021: Care este procedura de înmatriculare și ce acte sunt necesare

Autor: George Cristea 26 ian. 2021 Utile

Înmatricularea unei mașini este o procedură obligatorie și, potrivit legii, trebuie făcută înainte ca aceasta să poată fi pusă în circulație. Legislația se schimbă periodic și, într-adevăr, a suferit mai multe modificări și în ultima perioadă. Iată care este procedura de înmatriculare în 2021 și ce acte sunt necesare.

Intră în Galeria FOTO

În ciuda pandemiei, românii au continuat să cumpere mașini, atât noi cât și second hand. Trendul se va accentua în cursul acestui an, pe măsură ce populația se va vaccina iar măsurile de izolare vor fi relaxate. În aceste condiții, tot mai mulți oameni sunt interesați să afle care este procedura de înmatriculare a unei mașini. Aceasta depinde de mașina cumpărată (dacă este nouă sau second hand și, în cazul unei second hand, dacă este cumpărată dintr-o țară UE sau din afara UE).

Care este procedura de înmatriculare pentru o mașină nouă în 2021

Ultimele schimbări legislative au introdus posibilitatea ca dealerii auto să se ocupe de înmatricularea mașinii în numele cumpărătorului. Prin urmare, această situație este cea mai simplă și necesită doar încheierea unei procuri speciale notariale. De aici, dealerul auto preia controlul și îți va livra mașina înmatriculată fără nicio altă bătaie de cap. Acest serviciu va avea un cost, desigur și numai tu poți decide dacă îl vei plăti sau te vei ocupa singur de înmatriculare.

În cazul în care te vei ocupa singur de înmatricularea mașinii, procedura nu diferă foarte mult în cazul înmatriculării unei mașini noi sau a unei mașini rulate cumpărate din UE. Ca diferențe evidente avem contractul de vânzare cumpărare în locul facturii de achiziție, dar și acte suplimentare care trebuie prezentate la ghișeu.

Ce acte sunt necesare pentru înmatricularea unei mașini cumpărate din UE

Pentru înmatricularea unei mașini cumpărate din România sau orice alt stat al Uniunii Europene ai nevoie de următoarele documente:

  • cererea solicitantului, al cărui model este prevăzut în anexa la Ordinul nr. 1501/2006;
  • dovada înregistrării la Fisc, pe numele proprietarului (a utilizatorului, dacă e vorba de mașini luate în leasing)
  • cartea de identitate a vehiculului, în original și în copie;
  • documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original și în copie;
  • actul de identitate al solicitantului, în original și în copie;
  • dovada efectuării inspecției tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia, cu excepția autovehiculelor şi remorcilor noi;
  • copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto (RCA), în termenul de valabilitate al acestuia;
  • dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare (taxa diferă de la caz la caz);
  • dovada plății contravalorii plăcuțelor cu numărul de înmatriculare;
  • certificatul de autenticitate al vehiculului, cu excepția vehiculelor noi, a autovehiculelor destinate competițiilor sportive și a vehiculelor istorice.

În cazul în care mașina este străină și a fost înmatriculată în alt stat (și care e înmatriculat, pentru prima dată, în România), este nevoie ca solicitantul să aducă și documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Mașină cumpărată din afara UE. Ce acte mai trebuie să pregătești pentru înmatriculare în 2021

Pe lângă formalitățile menționate mai sus (inclusiv documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare), e nevoie ca solicitantul să aducă și dovada efectuării formalităților vamale.

Mai exact, e vorba de formalități de import definitiv (sau temporar pentru înmatricularea temporară), în cazul autovehiculelor şi al remorcilor dobândite din străinătate, în cazurile prevăzute de lege. Dovada va fi adusă în original sau în copie legalizată a acesteia.

Ce alte schimbări au mai intervenit în procedura înmatriculării auto

O nouă măsură introdusă în lege pentru simplificarea operațiunilor de înmatriculare prevede renunțarea la certificatul de atestare fiscală. În acest caz mențiunile organului fiscal se fac direct pe contractul de vânzare cumpărare. De asemenea, tarifele pe care le au de achitat șoferii pentru certificatul de înmatriculare a fost majorat.

Cei care doresc înmatricularea unei mașini în 2021 trebuie să știe că taxele pentru certificatul de înmatriculare și cea pentru autorizația de circulație provizorie nu se mai pot plăti la ghișeu. Acestea vor trebui plătite online sau prin virament bancar, în contul dedicat.

Ca și până acum, verificarea disponibilității unei anumite combinații de litere și cifre pentru numărul de înmatriculare se poate face online, pe site-ul DRPCIV. Verificarea numărului nu înseamnă și rezervarea acestuia, care se poate face exclusiv la ghișeu.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide