Înmatricularea și declararea fiscală a mașinilor vor putea fi efectuate online

Autor: Adrian Somai 26 mai 2023 Știri auto

Autoritățile române lucrează intens la dezvoltarea unui sistem online dedicat emiterii certificatelor de înmatriculare a autovehiculelor, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări făcând și un anunț acum în acest sens.

Mai exact, instituția lucrează la o platformă care va da posibilitatea șoferilor să încheie și să încarce actele de înstrăinare – dobândire a vehiculelor, să transmită informațiile și documentele necesare înregistrării sau radierii în/din evidențele organelor fiscale. De asemenea, potrivit Profit.ro, tot prin intermediul acestei platforme va putea fi solicitată înmatricularea sau radierea din circulație a acestor vehicule. Vestea buna este că șoferii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la sediile instituțiilor responsabile de toate aceste lucruri, putând face totul online.

Dezvoltarea unei asemenea platforme s-ar putea dovedi mai mult decât utilă pentru un număr uriaș de români. Spre exemplu, pe parcursul anului trecut, în țara noastră au fost eliberate peste 1.45 milioane de certificate de înmatriculare și au fost efectuate peste 167.000 de operațiuni de radiere.

Platforma va fi disponibilă în curând

Toți oamenii care au nevoie să efectueze aceste operațiuni sunt nevoiți să piardă zile întregi pe drumuri, deplasandu-se între mai multe autorități ale statului. Un sistem online prin care s-ar face toate aceste operațiuni va reduce timpul necesar efectuării operațiunilor de înmatriculare și va elimina deplasările la instituțiile implicate.

Pentru moment, nu există o dată clară începând cu care va fi disponibilă noua platformă pregătită de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări. Totuși, reprezentanți ai Executivului au declarat recent că platforma va putea fi pusă la dispoziția cetățenilor “într-un timp scurt”.

Platforma online va permite șoferilor să introducă în sistem un set minim de date necesare identificării vehiculului și, după caz, eventuale înscrisuri în forma electronică necesare operațiunilor dorite: înmatricularea unui vehicul, emiterea unui certificat de înmatriculare, transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, radierea din circulație și așa mai departe.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide