INS: Cele mai multe accidente rutiere grave se produc în condiții meteo ideale

Autor: Cristian Agatie 31 mai 2021 Știri auto

Potrivit unui raport publicat de Institutul Național de Statistică (INS), cele mai multe accidente rutiere grave nu se produc noaptea, pe ceață ploaie sau zăpadă, ci în plină zi, în condiții meteo ideale.

Intră în Galeria FOTO

INS a publicat a publicat raportul statistic „Mijloace de transport, vehicule înmatriculate și accidente de circulație rutieră” pe anul 2020, iar acesta confirmă o scădere semnificativă a numărului de accidente rutiere produse în anul pandemiei. Restricțiile de circulație au contribuit semnificativ la această victorie, cu toate că nu toate informațiile din raport sunt vești bune.

În cursul anului 2020 s-au înregistrat 22.836 accidente de circulație rutieră cauzatoare de vătămări corporale, rezultând un număr de 29571 persoane accidentate, din care 5,6% persoane accidentate mortal, se arată în datele publicate de INS (raport în format PDF). Comparativ cu anul precedent, s-au înregistrat scăderi pe toate tipurile de accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale. Cea mai mare scădere, respectiv cu 32,3%, s-a înregistrat la numărul accidentelor între un vehicul și un pieton.

Un rezultat mai puțin așteptat al studiului este o confirmare a faptului că cele mai multe accidente grave se produc atunci când nu ar trebui să se producă. Mai exact, ziua, în condiții de vizibilitate perfectă și carosabil uscat – condiții meteo ideale. Astfel, 71,9% din numărul total de accidente au avut loc în timpul zilei, iar 83,7% din accidente au avut loc pe carosabil uscat. Se pare că șoferii sunt mult mai atenți atunci când se confruntă cu vizibilitate scăzută sau carosabil alunecos.

INS: Când s-au produs cele mai multe accidente rutiere grave în 2020

Deja previzibil după constatarea anterioară, cele mai multe accidente s-au înregistrat în lunile de vară – august (11,5% din numărul total de accidente), septembrie (11,0%) şi iulie (10,8%). E adevărat, această perioadă coincide cu cea a concediilor, în care oamenii parcurg distanțe mai mari.

Ca regiune cele mai multe accidente de circulație rutieră cauzatoare de vătămări corporale s-au produs în Nord-Est, 3.903 accidente. Nici nu e de mirare, dacă ne amintim declarațiile unui șofer din această zonă. „Îl omoram pe ăla, care-i problema? Am asigurare”, a spus acesta prin stație după o depășire ratată.

În anul 2020, din cei 2.999 pietoni şi conducători de vehicule rutiere aflaţi sub influenţa alcoolului care au fost implicaţi în accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, 1.164, respectiv 38,8% au fost conducători de autoturisme. Din total persoane accidentate în accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, în anul 2020, un număr de 18.460, respectiv 62,4%, aveau vârsta de cel puţin 30 ani.

În 2020, an aflat sub umbra pandemie de COVID-19, în UE s-a înregistrat o reducere cu 4.000 de cazuri a accidentelor rutiere mortale, rata mortalității fiind la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, arată date Eurostat. Cu toate acestea, România conduce în topul țărilor cu cel mai mare număr de decese înregistrate în urma unor accidente rutiere. Țara noastă înregistrează cifre duble față de media Uniunii Europene de 42 de decese la un milion de locuitori.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide