Inteligența artificială, folosită pentru a prinde șoferii care folosesc telefonul la volan

Autor: ProMotor 02 dec. 2019 Știri auto
Inteligența artificială, folosită pentru a prinde șoferii care folosesc telefonul la volan

Un stat australian foloseşte, în premieră, un sistem de camere înzestrat cu inteligenţă artificială pentru a-i prinde pe şoferii care folosesc telefonul mobil la volan, transmite publicaţia Mashable. Sistemul este deosebit de eficient, astfel că ar putea fi implementat în mai multe state Europene, inclusiv în România.

Potrivit legislației actuale, „ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video” se pedepsește cu o amendă de până la 2.900 de lei. Problema este că prinderea șoferilor care încalcă această regulă se face cu dificultate.

Australienii au ales o cale mult mai eficientă pentru a-i prinde pe cei care folosesc telefonul la volan. Este vorba de o rețea de camere video care supraveghează traficul. Aceasta a fost inaugurată pe 1 decembrie în New South Wales, după o perioadă de probe care a durat şase luni. În acest timp, guvernul susţine că a prins 100.000 de şoferi care foloseau telefonul în timp ce conduceau.

O tehnologie similară a fost testată în Anglia şi Arabia Saudită. New South Wales este, însă, primul stat din lume care a implementat oficial şi la scară largă sistemul. Succesul acestuia va determina și alte state să îl folosească.

Prezenţa camerelor nu este semnalizată prin indicatoare sau în alt mod. „Trebuie să folosim, din păcate, elementul surprinză pentru a-i face pe oameni să creadă că pot fi prinşi oricând”, a declarat Andrew Constance, ministrul Transporturilor din NSW. „Vreau ca acest comportament nociv să se schimbe şi vreau ca acest lucru să se întâmple imediat”, a adăugat el.

Sistemul fotografiază toate maşinile care trec prin zona lui, iar apoi inteligenţa artificială selectează imaginile în care şoferii par să folosească telefoane mobile. Fotografiile sunt apoi analizate de un angajat, înainte ca amenzile să fie trimise.

În primele trei luni de funcționare, şoferii vor primi doar avertismente. Ulterior, lucrurile devin serioase, iar contravenienții vor primi amenzi consistente.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide