Ion Ţiriac îşi împlineşte visul după zeci de ani de zile

Ion Ţiriac îşi împlineşte visul după zeci de ani de zile

Autor: Alexandru Banu acum 3 ani Știri

Ion Ţiriac este foarte aproape de a-şi realiza visul şi de a construi o Universitate cu un uriaş campus care să-i poarte numele, la marginea Capitalei.

„Noi plănuim treaba asta de zeci de ani. În ultimii ani am primit şi promisiuni de la Guvern, Parlament şi Senat că vor scoate o lege prin care o fundaţie care investeşte într-un bun public o sută de milioane să nu mai plătească taxe. Exact ca în Statele Unite“, a explicat Ion Ţiriac, care plănuieşte să construiască campusul universitar în Otopeni, pe un teren de aproape 35 de hectare şi despre care promite că va fi „exact cum sunt cele din Statele Unite“.

Astfel, pe lângă universitate, el va include spaţii de cazare cu 4.500 de camere, un amfiteatru cu trei – patru mii de locuri, stadion de rugby şi de fotbal, pistă de atletism, piscină olimpică şi o academie de tenis. „Este o treabă foarte ambiţioasă. Vrem să începem din primul an cu 2.000 de studenţi. Asta însemnă că la sfârşitul anului patru vor fi 8.000. Primul lucru este ICEF-ul (n.n. – Institutul de Cercetare în Educaţie Fizică). Pe acesta îl fac eu cum ştiu. Nu vreau să fie o şcoală de profesori de sport. Vreau să fac şcoală de specialişti în sport. De acolo ieşi antrenor de gimnastică, nataţie, ce vrei…, dar cu acte în regulă. În mijloc fac o şcoală mai măruntă de recuperare medicală, iar cea mai mare parte va fi pentru business. Pe asta din urmă nu ştiu să o fac. Pentru ea am nevoie de cineva să mă ajute“, a explicat omul de afaceri, potrivit Capital.

Pe lângă domeniile deja men­ţionate, universitatea care, după cum spune omul de afaceri, se va numi Ion Ţiriac sau Ţiriac University, va trebui să includă şi o puternică zonă dedicată IT-ştilor. Aceasta este solicitarea oficialilor de la Uniunea Europeană care au fost de acord să susţină proiectul, dar nu renunţă nici la ideea de a primi sprijin din partea Guvernului României. Nu de altceva, dar întregul proiect va costa peste 300 de milioane de euro, Fundaţia Ion Ţiriac punând la dispoziţie prima sută de milioane de euro, respectiv terenul şi alte dotări: „Fundaţia a pus deoparte o sută de milioane pentru această aventură. Sper ca Bruxelles-ul să ne dea restul de două sute de milioane care ne trebuiesc. Nu ştiu dacă actualul guvern va susţine proiectul“.

Sursă Gândul.info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Comentarii
Inchide