ITP 2019. Când se face ITP, acte necesare ITP, cât costă ITP, ce defecte sunt acceptate la ITP şi care sunt sancţiunile pentru lipsa ITP

Autor: ProMotor 18 dec. 2018 Știri auto
ITP 2019. Când se face ITP, acte necesare ITP, cât costă ITP, ce defecte sunt acceptate la ITP şi care sunt sancţiunile pentru lipsa ITP

ITP 2019. În 2019, prima inspecţie tehnică periodică va rămâne la trei ani pentru autoturismele noi, la un interval de doi ani pentru maşinile cu o vechime de până în 12 ani şi la fiecare 12 luni pentru cele mai vechi de 12 ani.

Preţul unei verificări tip ITP costă între 80 şi 150 de lei, în funcţie de staţia de verificare şi de tipul autovehiculului.

Actele necesare pentru efectuarea ITP 2019 sunt:

– Carte de identitate a vehiculului (CIV) in original sau copie conform cu originalul eliberata de leasing sau de banca in cazul persoanelor juridice;

– Certificat inmatriculare in original;

– Asigurare obligatorie (RCA) valabila;

– BI/CI a persoanei care se prezinta cu vehiculul.

Şoferii prinşi în trafic fără ITP vor fi amendaţi, iar plăcuţele de înmatriculare ale autovehiculului vor fi confiscate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că din data de 20 mai şoferii prinşi în trafic cu autoturisme ale căror ITP-uri sunt expirate vor fi amendaţi, se vor confisca plăcuţele, iar maşinile nu vor mai putea fi deplasate decât împinse sau pe platforme.

„Din 20.05.2018, dacă sunteţi surprinşi în trafic cu Inspecţia Tehnică Periodică ( ITP) expirată, poliţistul vă va reţine talonul şi plăcuţele cu numerele de înmatriculare, vă va da amendă şi o dovadă fără drept de circulaţie, aşadar nu o să mai luaţi maşina de acolo decât pe platformă sau împinsă, apoi trebuie să mergeţi la RAR deci, mult mai complicat”, se arată într-o precizare a reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne pe pagina de Facebook.

De asemenea, aceleaşi măsuri se vor lua şi dacă maşina a fost cumpărată/vândută dar nu a fost trecută pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile de la înstrăinare.

„Începând cu 20 mai, se va aplica suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru ITP expirată. Suspendarea încetează automat la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică. Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către poliţia rutieră, la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului”, se mai arată în precizarea MAI.

Potrivit sursei citate, se poate verifica, pe site-ul DRPCIV, în timp real, dacă înmatricularea autoturismului este suspendată sau validă.

Maşinile cu defecte minore pot trece de ITP

La fiecare inspecţie tehnică periodică (ITP), maşinile trec sau nu de verificare în funcţie de gravitatea defectelor pe care le au, potrivit unor prevederi care se aplică din 20 mai 2018. Concret, autovehiculele pot trece de inspecţie cel mult cu defecte minore, iar dacă este vorba de defecte mai grave, acestea trebuie reparate în maximum 30 de zile.

În acest sens, şoferii care vin cu maşinile pentru efectuarea ITP-ului vor fi informaţi despre deficienţele ce trebuie remediate. Totodată, prevederile recent apărute în Monitor includ şi definiţii pentru cele trei categorii de defecte, după cum urmează:

deficienţe minore: deficienţele care n-au un efect semnificativ asupra siguranţei vehiculului sau impact asupra mediului şi alte neconformităţi minore
deficienţe majore: deficienţele susceptibile să compromită siguranţa vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic şi alte neconformităţi mai importante
deficienţe periculoase: deficienţele care constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranţei rutiere sau care au impact asupra mediului

RAR: Sistemul video pentru staţiile ITP devine obligatoriu, absenţa lui atrage suspendarea activităţii

Începând cu 21 mai, toate staţiile autorizate de efectuare a Inspecţiei Tehnice Periodice care nu vor avea montat şi în funcţiune sistem de înregistrare video obligatoriu vor avea autorizaţia tehnică suspendată, arată un comunicat transmis luni de RAR.

„Incă de la începutul lunii mai 2018, Registrul Auto Român (RAR) a verificat la nivel naţional în staţiile ITP (inspecţie tehnică periodică) dotarea corespunzătoare/instalarea sistemului de supraveghere video şi îndeplinirea tuturor funcţionalităţilor impuse de lege”, precizează documentul.

Reprezentanţii RAR spun că procesul de verificare a conformităţii instalării sitemului în staţille ITP va continua până când toate cerinţele legale vor fi îndeplinite similar şi uniform de toate staţiile de ITP autorizate la nivel naţional, (unghiurile de filmare trebuie să acopere exact aria vizată în supraveghere).

RAR precizează care sunt condiţiile de înregistrare prin intermediul sistemului video, pe care staţiile de ITP trebuie le asigure:
-SITP trebuie să asigure, prin intermediul unui sistem video, înregistrarea activităţii efectuate pe linia de ITP, înregistrare care trebuie păstrată pe o perioadă de 6 luni de la data efectuării ITP. Aceste înregistrări vor fi puse la dispoziţia RAR în scopul monitorizării activităţii de ITP.
-sistemul de supraveghere video necesar trebuie să conţină minimum două camere de supraveghere şi un înregistrator digital DVR (Digital Video Recorder) care să permită înregistrarea la rezoluţii înalte HD (High Definition) având caracteristicile tehnice corelate cu dimensiunile şi particularităţile spaţiului destinat activităţii de ITP; sistemul trebuie să fie astfel proiectat, dotat şi instalat încât să asigure înregistrarea continuă a activităţilor desfăşurate pe linia de ITP.

Potrivit RAR, Sistemul de supraveghere video instalat în fiecare SITP trebuie să asigure următoarele funcţionalităţi:
-să permită vizualizarea tuturor înregistrărilor realizate pe un ecran corespunzător şi accesibil inspectorului RAR;
-să permită înregistrarea şi vizualizarea pe fluxul de ITP a vehiculului inspectat, a culorii exacte a acestuia şi a plăcii/plăcilor cu numărul de înmatriculare, indiferent de condiţiile de iluminare existente;
-să permită înregistrarea activităţii de pe linia de ITP pe durata maximă de funcţionare, respectiv de luni până vineri între orele 8,00 şi 20,00 şi sâmbătă între orele 8,00 şi 14,00;
-să permită înregistrarea şi vizualizarea corespunzătoare a indicaţiilor afişajului/afişajelor analogic/analogice sau a indicatoarelor analogice ale standului/standurilor de frânare instalate pe linia de ITP;
-să permită stocarea înregistrărilor realizate, vizualizarea lor selectivă pe toată durata stocării şi ştergerea automată a înregistrărilor realizate după 6 luni de la data preluării lor.

„Cerinţa referitoare la necesitatea echipării staţiilor de ITP cu sistem video a fost introdusă pe de o parte în vederea uniformizării cerinţelor de dotare a staţiilor de inspecţie tehnică cu cele privind atelierele de reparaţii pentru care o cerinţă de introducere a unui sistem video pentru vizualizarea activităţii, iar pe de altă parte pentru prevenirea posibilităţii de efectuare a unor inspecţii tehnice periodice fără prezentarea vehiculului sau cu utilizarea unui alt vehicul similar”, menţionează RAR.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide