Karsan livrează primele microbuze electrice în Bulgaria. Au motoare şi baterii de la BMW i3

Autor: Cristian Gubandru 14 feb. 2022 Știri auto

Karsan a livrat patru autobuze e-JEST municipiului Dobrich, fiind primele microbuze electrice din Bulgaria. Karsan e-JEST, primul autobuz electric de transport public din oraș, a fost achiziționat cu finanțare europeană.

Cu flota sa de peste 100 de autobuze electrice, Bulgaria continuă să investească în transportul public într-un mod prietenos cu mediul.

În urmă cu trei ani, BMW Group şi Karsan au semnat un acord ce implică furnizarea de motoare şi baterii pentru modelul „Jest electric”, care este produs la Bursa (Turcia) atât pentru piaţa internă, cât şi cea externă. Pentru prima dată, motoarele electrice şi bateriile de înaltă tensiune dezvoltate pentru BMW i3 vor fi utilizate pentru propulsarea unui autobuz urban produs de binecunoscutul constructor turc Karsan, care este conceput special pentru utilizare în traficul urban.

Karsan e-Jest motorizare

Motoarele electrice şi bateriile de înaltă tensiune sunt produse la uzina BMW din Dingolfing. În ultimii ani, Centrul de Competenţe pentru Mobilitate Electrică al BMW Group şi-a extins continuu capacitatea de producţie şi competenţa de fabricaţie. Motorul sincron electric de la BMW i3, care în viitor va fi utilizat pentru propulsarea Karsan Jest electric, generează o putere maximă de 125 kW/170 CP şi un cuplu maxim de 250 Nm.

Energia necesară este furnizată de o baterie litiu-ion ale cărei dimensiuni compacte şi masă redusă o fac perfectă pentru o gamă largă de aplicaţii. Bateria de înaltă tensiune constă din opt module, fiecare compus din 12 celule, şi oferă o capacitate de până la 44 kWh. Cu o combinaţie de două baterii de înaltă tensiune, prototipurile de preserie ale Karsan Jest electric ating o capacitate de 88 kWh şi, prin urmare, au o autonomie de 210 kilometri. Când este utilizat pentru servicii regulate, autobuzul urban poate circula timp de 18 ore fără a fi necesare opriri intermediare pentru realimentarea cu energie.

Intră în GALERIA FOTO

Dimensiunile compacte ale motorului electric şi ale bateriei de înaltă tensiune sunt avantajoase şi în ceea ce priveşte spaţiul interior. Cu o lungime de aproximativ şase metri, Karsan Jest electric oferă spaţiu pentru până la 26 de pasageri – cu patru mai mult decât versiunea anterioară a modelului cu propulsie convenţională. Autobuzul de oraş este dotat cu tehnologie de podea joasă, care oferă acces convenabil pasagerilor cu cărucioare şi scaune cu rotile.

Producătorul de vehicule Karsan a fost înfiinţat în 1966 şi îşi desfăşoară propriile facilităţi de dezvoltare şi producţie la Bursa, în vestul Turciei, acţionând atât ca partener de producţie pentru companiile auto internaţionale, cât şi dezvoltând şi producând vehicule proprii pentru transportul local şi pe distanţe lungi.

Sursa: Karsan

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide