Karsan lansează un autobuz cu motoare şi baterii de la BMW i3 – GALERIE FOTO

Autor: Marius Vișan 09 nov. 2018 Mașini electrice

BMW Group şi Karsan au semnat un acord ce implică furnizarea de motoare şi baterii pentru modelul „Jest electric”, care este produs la Bursa (Turcia) atât pentru piaţa internă, cât şi cea externă. Pentru prima dată, motoarele electrice şi bateriile de înaltă tensiune dezvoltate pentru BMW i3 vor fi utilizate pentru propulsarea unui autobuz urban produs de binecunoscutul constructor turc Karsan, care este conceput special pentru utilizare în traficul urban.

Motoarele electrice şi bateriile de înaltă tensiune sunt produse la uzina BMW din Dingolfing. În ultimii ani, Centrul de Competenţe pentru Mobilitate Electrică al BMW Group şi-a extins continuu capacitatea de producţie şi competenţa de fabricaţie. Motorul sincron electric de la BMW i3, care în viitor va fi utilizat pentru propulsarea Karsan Jest electric, generează o putere maximă de 125 kW/170 CP şi un cuplu maxim de 250 Nm.

Energia necesară este furnizată de o baterie litiu-ion ale cărei dimensiuni compacte şi masă redusă o fac perfectă pentru o gamă largă de aplicaţii. Bateria de înaltă tensiune constă din opt module, fiecare compus din 12 celule, şi oferă o capacitate de până la 44 kWh. Cu o combinaţie de două baterii de înaltă tensiune, prototipurile de preserie ale Karsan Jest electric ating o capacitate de 88 kWh şi, prin urmare, au o autonomie de 210 kilometri. Când este utilizat pentru servicii regulate, autobuzul urban poate circula timp de 18 ore fără a fi necesare opriri intermediare pentru realimentarea cu energie.

Dimensiunile compacte ale motorului electric şi ale bateriei de înaltă tensiune sunt avantajoase şi în ceea ce priveşte spaţiul interior. Cu o lungime de aproximativ şase metri, Karsan Jest electric oferă spaţiu pentru până la 26 de pasageri – cu patru mai mult decât versiunea anterioară a modelului cu propulsie convenţională. Autobuzul de oraş este dotat cu tehnologie de podea joasă, care oferă acces convenabil pasagerilor cu cărucioare şi scaune cu rotile.

Producătorul de vehicule Karsan a fost înfiinţat în 1966 şi îşi desfăşoară propriile facilităţi de dezvoltare şi producţie la Bursa, în vestul Turciei, acţionând atât ca partener de producţie pentru companiile auto internaţionale, cât şi dezvoltând şi producând vehicule proprii pentru transportul local şi pe distanţe lungi.

Portofoliul de produse variază de la vanuri mici, autobuze urbane şi autocare la autobuze articulate pentru a fi utilizate în cadrul serviciilor regulate. „Colaborarea cu BMW Group ne permite să îndeplinim nevoile clienţilor noştri şi pe segmentul vehiculelor electrice, dar şi să facem un pas important în transformarea noastră de a deveni un furnizor de soluţii de mobilitate durabilă”, explică Okan Baş, director executiv al Karsan Automobil Industrie- und Handelsgesellschaft.

Autobuzele electrice sunt deja disponibile în România.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide