Kia Europe va crea sisteme de stocare a energiei „second life” pentru bateriile uzate ale vehiculelor electrice

Autor: Mihai Morcovescu 08 sept. 2022 Știri auto

Cu un parteneriat strategic, Kia Europe și Deutsche Bahn promovează economia circulară în domeniul mobilității electrice. Bateriile litiu-ion uzate ale vehiculelor electrice produse de sud-coreeni sunt împachetate și procesate într-un dispozitiv puternic de stocare a energiei pentru electricitate verde.

Bateriile vor putea fi reutilizate într-o varietate de moduri în așa-numitele sisteme de stocare a energiei de a doua viață. Potrivit companiei, acestea ar putea stoca excesul de energie electrică din sistemele fotovoltaice sau ar putea distribui energia electrică pe tot parcursul zilei în instalațiile de întreținere și furnizare Deutsche Bahn.

Vor fi folosite baterii uzate de pe electricul Kia Soul

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Start-up-ul Encore, parte a Grupului Deutsche Bahn, preia întregul proces, de la recepția bateriilor uzate și până la producție. Encore primește bateriile din toată Europa pentru a construi și distribui sisteme de stocare a energiei „Second Life”.

Pachetele de baterii sunt demontate la nivel de module și supuse unor teste de diagnosticare detaliate. Modulele adecvate vor fi folosite în noi sisteme de stocare a energiei, iar cele neconforme vor fi reciclate. Practic, pentru a construi sistemul de stocare a energiei, bateriile se colectează, se demontează, se analizează și apoi se reutilizează sau se reciclează.

Ca să ofere această inițiativă în Europa, Kia a devenit primul furnizor de soluții de mobilitate care a realizat un parteneriat cu Encore. Cele două companii tocmai au dezvăluit un prototip de unitate de stocare a bateriilor la EUREF-Campus din Berlin. Unitatea este compusă din 24 de module de baterii reutilizate de la mai multe exemplare ale modelului 100% electric Kia Soul.

Kia dezvoltă fiecare model cu o abordare de tip „cradle to cradle” (n.n. – produse care pot fi reciclate la sfârșitul duratei de viață). Coreenii au făcut acest lucru ținând cont de procesele de la sfârșitul duratei de viață și de regenerare a resurselor. De aceea, Kia a căutat alternative în reciclarea bateriilor uzate de la vehiculele electrice în favoarea proiectelor „Second Life”. Acestea prelungesc durata de viață utilă a bateriilor prin noi aplicații.

Deja, Encore operează un serviciu de preluare a bateriilor din toată Europa pentru crearea sistemelor de stocare a energiei bateriei de tip „Second Life”. Acest serviciu este facilitat de infrastructura cuprinzătoare disponibilă în cadrul grupului Deutsche Bahn. Transportul la nivel european al bateriilor și al noilor unități de stocare a energiei este gestionat în principal de filiala de logistică DB Schenker, precum și de DB Cargo.

Sursa: Kia

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Kia


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide