Câți kilometri de autostradă au fost construiți anul trecut în România?

Autor: Promotor 23 apr. 2021 Știri auto

România este pe ultimul loc la numărul de kilometri de autostradă în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene. Iar ritmul în care se lucrează nu este de ajutor. Câți kilometri de drum de mare viteză au fost construiți anul trecut?

GALERIE FOTO

Doar 54 de kilometri. Este distanța adăugată la rețeaua de autostrăzi din România în 2020, potrivit raportului publicat de Institutul Național de Statistică (INS).

La 31 decembrie 2020, lungimea drumurilor publice finalizate ajungea la un total de 86.791 de kilometri. Dintre aceștia, 17.913 de kilometri, adică 20,6% sunt drumuri naționale. 35.085 de kilometri (40,4%) de drumuri județene și 33.793 (39%) de drumuri comunale completează distanța.

Din lungimea totală a drumurilor naționale, 6.178 de kilometri erau reprezentați de drumuri europene. 920 de kilometri, echivalentul a 5,1%, erau reprezentați de autostrăzi.

Doar 1.959 de kilometri de drumuri din România au patru benzi de circulație. Șoferii au la dispoziție trei benzi pe circulație pe o distanță și mai mică, de doar 297 de kilometri. Șase benzi pe circulație sunt pe o distanță de numai 35 de kilometri, adică 0,2% din totalul drumurilor din țara noastră.

Câți kilometri de autostradă se vor finaliza în 2021 în România?

Preconizările sunt sumbre și pentru anul acesta. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunța în urmă cu două luni numărul de kilometri de autostradă care vor fi dați în folosință anul acesta. Este vorba despre numai 35 de kilometri. 25 dintre ei vor fi pe autostrada Sebeș – Turda, iar 10 pe Autostrada Transilvania, în zona Târgu Mureș.

Vor fi finalizați și 58 de kilometri de drumuri expres. Este vorba despre 40 de kilometri din drumul expres Craiova – Pitești, 12 kilometri pe varianta ocolitoare Satu Mare și aproximativ 6 kilometri pe varianta ocolitoare Giurgiu.

Infrastructura precară este unul dintre principalele motive pentru care țara noastră este țara din UE cu cel mai mare număr de decese survenite în urma unor accidente rutiere. Este vorba despre 85 de decese la un milion de locuitori.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide