Lada a suspendat producția din cauza sancțiunilor economice impuse Rusiei. Când ar putea fi reluate operațiunile?

Autor: Mihai Morcovescu 11 mart. 2022 Știri auto

Penuria de componente auto cauzată de invadarea Ucrainei de către Federația Rusă a determinat marca Lada să suspende producția de mașini. Decizia vine pe fondul sancțiunilor economice și financiare impuse Kremlinului. Operațiunile la fabricile din Togliatii și Izhevsk ar putea fi reluate parțial în ziua de 16 martie.

Uzinele Lada din Togliatti și Izhevsk au fost închise temporar

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Criza din industria auto provocată de războiul din Ucraina continuă. De când Rusia a invadat țara vecină mai mulți producători de automobile au luat decizia de a opri producția și livrările de mașini și piese către piața rusească.

După BMW, Volkswagen, General Motors, Aston Martin, Volvo, Toyota, Stellantis și Ferrari a venit rândul constructorului Lada să facă același lucru. Astfel, cea mai mare marcă de volum din Rusia a anunțat că suspendă producția la unele uzine din țară. Astfel, producția la fabricile pe care Lada le deține în orașele Togliatti și Izhevsk a fost oprită temporar în intervalul 9-11 martie.

Un purtător de cuvânt al companiei AvtoVAZ, care deține marca Lada, a declarat că angajații nu vor avea de suferit. Pentru aceștia există două variante, și anume fie vor primi un venit parțial, fie își vor lua concediu de odihnă. De asemenea, nici lucrătorii din sectorul pentru clienți nu vor fi afectați.

Conform The Wall Street Journal, operațiunile la fabricile din Togliatii și Izhevsk ar putea fi reluate parțial în ziua de 16 martie. Trebuie spus că peste 20% dintre piesele auto esențiale, inclusiv componente electronice, provin din afara Rusiei.

Asta face, practic, imposibilă continuarea operațiunilor după ce Federația Rusă a primit sancțiuni economice din partea UE și SUA. Unele dintre aceste componente sunt produse chiar în România, la uzina de la Mioveni.

Lada deține 21% din vânzările de mașini în Rusia

Lada deține în Rusia peste 300 de dealeri. De asemenea, marca rusească este prezentă în alte 20 de țări unde comercializează modele precum Vesta, XRAY, Largus, Granta și Niva. În 2021, Lada a vândut 350.714 vehicule în Rusia, adică 21% din totalul vânzărilor de mașini noi. Lada este lider de piață incontestabil de peste 50 de ani.

Grupul Renault deține 68% din acțiunile Lada. Acest lucru face ca Rusia să fie a doua cea mai mare piață pentru Grupul Renault, după Franța. Lada a preluat în 2021 o cotă de 12% din vânzările totale ale grupului francez, generând un profit de 181 de milioane de dolari. Din cauza războiului din Ucraina, acțiunile Renault au scăzut cu 35% comparativ cu luna februarie.

Sursa: Carscoops

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide